Εξι στους δέκα καταναλωτές πλέον μετράνε και το σεντς

Πιο αυστηρό έκανε η οικονομική ύφεση τον καταναλωτή, ο οποίος συγκρίνει περισσότερο από ποτέ τις τιμές ανάμεσα στα προϊόντα, ενώ δεν διστάζει να επισκέπτεται περισσότερα από ένα καταστήματα.

Η αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς αποτυπώνεται και στα στοιχεία της πρόσφατης ετήσιας πανελλήνιας έρευνας του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Εγινε σε 2.000 καταναλωτές από όλη την Ελλάδα και από τις απαντήσεις προκύπτει επίσης η μεγάλη εμπιστοσύνη που δείχνουν οι καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ. Εκεί θα κάνουν πιο εύκολα τις συγκρίσεις, στις αλυσίδες θα δουν μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων αλλά και εύρος τιμών, ενώ θα νιώσουν και μεγαλύτερη ασφάλεια ως προς τις επιλογές τους.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, που παρουσιά- ζει η «Οικονομία» ο καταναλωτής «τσεκάρει» συνέχεια τις τιμές των προϊόντων που αγοράζει. Ο Ελληνας έχει γίνει πολύ πιο «κριτικός» στη διαδικασία επιλογής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 82% των καταναλωτών δηλώνει ότι συγκρίνει περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν τις τιμές. Μάλιστα τα νοικοκυριά θα πάνε και σε δεύτερο, ίσως και σε τρίτο κατάστημα προκειμένου να συγκρίνουν τις τιμές. Ο καταναλωτής έχει γίνει «ενεργητικός» και όπως προκύπτει από άλλο εύρημα έξι στους δέκα, για την ακρίβεια το 62% των ερωτηθέντων απαντούν ότι επισκέπτονται περισσότερα καταστήματα σουπερμάρκετ από πριν προκειμένου να συγκρίνουν τιμές και να κάνουν τις αγορές τους.

Πρώτη επιλογή
Με πιο απλά λόγια, οι οικογένειες θα κάνουν πριν από τα ψώνια τους τη λίστα με τα απαραίτητα αγαθά για το σπίτι τους και θα επισκεφτούν πριν κάνουν τις αγορές τους περισσότερες από μία αλυσίδες για να δουν τις συμφερότερες γι΄ αυτές επιλογές. Οι καταναλωτές πριν από χρόνια δεν έμπαιναν σε αυτή τη διαδικασία. Η αλλαγή της στάσης τους αποδίδεται στην οικονομική στενότητα αλλά και στην ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των σούπερ μάρκετ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οκτώ στους δέκα, και πιο συγκεκριμένα σε ποσοστό 83%, καταναλωτές θεωρούν ότι στα σούπερ μάρκετ έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν και να επιλέξουν πολλά διαφορετικά προϊόντα. Αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο της δομής των καταστημάτων των αλυσίδων, η οποία είναι πολύ πιο εξελιγμένη σε σχέση με άλλα σημεία πώλησης, αλλά και της μεγάλης ποικιλίας προϊόντων που προσφέρουν.

Η προαναφερόμενη καταναλωτική στάση επιβεβαιώνεται και από την επόμενη ερώτηση της έρευνας του ΙΕΛΚΑ. Σύμφωνα με αυτή σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες, ήτοι το 69%, πιστεύουν ότι το σημείο πώλησης που τους παρέχει τις καλύτερες τιμές είναι το σούπερ μάρκετ. Αυτό βέβαια, έχει να κάνει και με την έμφαση που δίνεται πια από τα νοικοκυριά στην αναζήτηση καλύτερων τιμών αλλά και με την ένταση στη σύγκριση.

Μετά τα σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές πιστεύουν, σε ποσοστό 21%, ότι καλύτερες τιμές μπορούν να βρουν στη λαϊκή αγορά. Με πολύ μεγάλη διαφορά και με μονοψήφια ποσοστά ακολουθούν οι απαντήσεις για τα άλλα σημεία πώλησης, όπως παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κλπ.

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Δουκίδης, σχολιάζοντας την έρευνα, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΕΛΚΑ συμβαδίζουν με πρόσφατα στοιχεία μετρήσεων για τις τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ το 2013 που μειώθηκαν 0,68% σε σχέση με το 2012 και βρίσκονται πλέον σε επίπεδα του 2009».

Πηγή: ethnos.gr