Κλίμα εμφυλίου στο Κίεβο

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι τελευταίες σκηνές στην Πλατεία Ανεξαρτησίας καίγονταν ακόμη

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το κέντρο του Κίεβου τα ξημέρωματα της Τετάρτης, με την χώρα να ξυπνά ένα βήμα πριν τη σύρραξη μετά την νύχτα αίματος και τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς να προειδοποιεί την αντιπολίτευση ότι εάν «δεν αποστασιοποιηθεί από τους ακραίους, θα μιλήσει διαφορετικά». Ναυάγιο στη συνάντηση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.
Ακόμη καίγονται οι τελευταίες σκηνές στην Πλατεία Ανεξαρτήσιας, όπου παρέμεναν για τρεις μήνες οι διαδηλωτές, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τουλάχιστον τους 25. Οι συγκρούσεις κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε και κτίριο που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές ως αρχηγείο.
H νύχτα Τρίτης προς Τετάρτη οδηγεί σε άλλο επίπεδο την κρίση στην Ουκρανία: Κατά τη διάρκεια τριών μηνών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μέχρι την Τρίτη τα πιο αιματηρά επεισόδια είχαν στοιχίσει τη ζωή σε τρία (ή πέντε, σύμφωνα με την αντιπολίτευση) άτομα. Μέχρι την Τετάρτη, μέσα σε λιγότερο από δώδεκα ώρες, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 25 άτομα.
Ανάμεσά τους ήταν επτά αστυνομικοί, ορισμένοι εκ των οποίων, σύμφωνα με τις αρχές, σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς.
Το πρωί, ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς -επιρρίπτοντας στην αντιπολίτευση την ευθύνη της βίας- κάλεσε το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο να «αποστασιοποιηθεί από τους ακραίους», λέγοντας πως «δεν είναι αργά για να αποφευχθεί η σύρραξη».
Ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης, είπε ο Γιανούκοβιτς, «ξεπέρασαν τα όρια» καλώντας, όπως είπε, τους διαδηλωτές να φέρουν όπλα στην κεντρική διαδήλωση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.
Ο λεγόμενος «Δεξιός Τομέας», ακροδεξιά οργάνωση, είχε καλέσει τους διαδηλωτές να φέρουν όπλα στην πλατεία για να προστατεύσουν την κατασκήνωση.
Ναυάγιο στη συνάντηση Γιανούκοβιτς-αντιπολίτευσης
Οι αρχηγοί των κομμάτων, είπε ο Γιανούκοβιτς, πρέπει να «διαχωρίσουν εαυτούς από τους ακραίους, ειδάλλως θα μιλήσουμε διαφορετικά μαζί τους».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον Βιτάλι Κλίτσκο, αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Udar, και τον Αρσένι Γιατσένιουκ, αρχηγό του έτερου μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης (της πρώην πρωθυπουργού Τιμοσένκο).
«Είπα στον Γιανούκοβιτς ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις από το δρόμο για να λήξη η αιματηρή σύγκρουση, επειδή κόσμος πεθαίνει» είπε ο Κλίτσκο μετά την νυχτερινή συνάντηση. «Πώς μπορούμε να συνομιλούμε ενώ χύνεται αίμα;» προσέθεσε, αποσαφηνίζοντας πως η συνάντηση με τον πρόεδρο κατέληξε σε ναυάγιο.

Πηγή: ΔΟΛ