Ποιά χώρα ευθύνεται για όλο αυτό το spam που λαμβάνουμε καθημερινά;

Μπορεί, διαβάζοντας «spam», το μυαλό μας να πηγαίνει σε κάποια από τις αφρικανικές ή ασιατικές χώρες όπου ανθεί η ψηφιακή εγκληματικότητα, όμως η έρευνα της εταιρείας ασφαλειάς υπολογιστών SOPHOS, ανατρέπει αυτό το –ούτως ή άλλως- παρωχημένο στερεότυπο.

Σύμφωνα λοιπόν με την πρόσφατη έρευνα της Sophos, που αναδημοσιεύεται στον Guardian, το 24,4% του παγκόσμιου spam προέρχεται από τις ΗΠΑ, με δεύτερη – σε μεγάλη απόσταση από την πρώτη – τη Γαλλία (6,7%), τρίτη την Κίνα (6,2%) και τρίτη την Ιταλία με 5,2%.

Βέβαια, το πληθυσμιακό μέγεθος της Αμερικής, στρεβλώνει λίγο την συνολική εικόνα του παγκόσμιου χάρτη του spam, αφού στο "κατά κεφαλήν spam", δηλαδή το ποσοστό που προκύπτει από την ποσότητα του spam που φεύγει ανά υπολογιστή, την πρωτιά καταλαμβάνει η Βουλγαρία.

Τα εν λόγω ποσοστά επηρεάζονται από το πόσο καλά προστατευμένοι με αντι-ιικά λογισμικά είναι οι υπολογιστές μιας χώρας και από το πόσο ευαισθητοποιημένοι και άρα προσεκτικοί είναι οι πολίτες της.

Όπως αναφέρει ο Paul Ducklin, πρόεδρος της εταιρείας SOPHOS που βρίσκεται πίσω από την έρευνα, «Η συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου spam αποστέλλεται παρά τη θέληση των χρηστών τους, από υπολογιστές που έχουν μολυνθεί από κακόβουλα λογισμικά τύπου malware, οπότε εάν δεν είστε προσεκτικοί, μπορεί να γίνετε μέρος του προβλήματος».

Τέλος, ο Ducklin προειδοποιεί ότι, «Υπολογιστές που έχουν μολυνθεί από ιούς και malware που στέλνουν ανεξέλγκτα μηνύματα spam, χωρίς τη γνώση των κατόχων τους, μπορεί επίσης να ευθύνονται και για την κλοπή –εκ μέρους τρίτων- ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων όπως passwords, αλλά και το ανεξέλγκτο ποστάρισμα spam σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Πηγή: lifo.gr