Η βαθιά βουτιά στην τσέπη μας

Τελευταία ημέρα πληρωμής είναι η σημερινή για περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογουμένους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση ή την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι και σήμερα φόρους συνολικού ύψους άνω των 1,3 δισ. ευρώ για τα περυσινά εισοδήματά τους ξεκινούν ένα μαραθώνιο πληρωμής φόρων, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα:

– Στο τέλος Αυγούστου 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εξοφλήσουν εφάπαξ τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ή να αποπληρώσουν την 1η δόση του. Οι υπόχρεοι θα διαπιστώσουν το ύψος του φόρου από αύριο 1η Αυγούστου, οπότε θα είναι διαθέσιμα προς εκτύπωση τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet. Οι πολίτες θα ειδοποιηθούν για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Στο τέλος Αυγούστου λήγει και η προθεσμία καταβολής της δεύτερης δόσης του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

– Στις 30 Σεπτεμβρίου έρχεται η ώρα να καταβληθεί η 2η δόση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

– Στις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να εξοφληθεί η 3η δόση του ΕΝΦΙΑ.

– Στο τέλος Νοεμβρίου θα λήξει η προθεσμία καταβολής τόσο της 3ης δόσης του φόρου εισοδήματος όσο και της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

– Στις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ με την καταβολή της 5ης δόσης, ενώ οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα κληθούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Για όσους ο λογαριασμός δεν βγαίνει για να πληρώσουν την φοροεπιδρομή, αυτοί θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα και τόκους που θα εκτοξεύσουν τα χρέη τους σε δυσθεώρητα ύψη: για 2 μήνες καθυστέρησης θα είναι προσαυξημένα κατά 11,46%, για ένα χρόνο καθυστέρησης προσαυξημένα κατά 28,5% και για περισσότερους από 12 μήνες αργοπορίας οι πρόσθετες επιβαρύνσεις θα φτάσουν τα «τοκογλυφικά» επίπεδα του 29,49%!

Πηγή: enet.gr