Τα βιολογικά δεν είναι και υγιεινά

Του Άγγελου Αναστασόπουλου

 Λεφτά δεν υπάρχουν, ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι άνεργος, τα νοικοκυριά δεν προλαβαίνουν να μετρήσουν τα χρήματα που πληρώνουν σε φόρους, όμως τα βιολογικά προϊόντα ακμάζουν. Στη Γερμανία και στη Σουηδία οι πωλήσεις οργανικών τροφίμων αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με πέρσι, όμως και η χώρα μας δεν πηγαίνει πίσω. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 οι πωλήσεις βιολογικών τροφίμων είναι ανεβασμένες κατά 6,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Ολα αυτά τη στιγμή που στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να φτάσει μέσα στις επόμενες μέρες υπογεγραμμένο από ένα εκατομμύριο Ευρωπαίους αίτημα για τη μετατροπή όλων των καλλιεργειών σε βιολογικές.

Αυτό δεν είναι μόνο αδύνατο. Είναι παράλληλα δολοφονικό και ανήθικο. Κατ' αρχάς, πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι απαραιτήτως πιο υγιεινά. Αλλά έστω ότι δεχόμαστε ως αξίωμα πως είναι καλύτερα για τον οργανισμό. Και έστω πως από αύριο η τιμή τους είναι ίδια με των συμβατικών τροφίμων (κάτι που ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει). Ακόμα και τότε μπαίνει στη ζυγαριά ένα μεγάλο ηθικό ζήτημα.

Το ζήτημα αυτό έθεσε ο Νόρμαν Μπόρλογκ, ίσως ο μεγαλύτερος ήρωας που πάτησε το πόδι του στον πλανήτη μας. Οταν το 1970 κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης, ειπώθηκε ότι έσωσε δισεκατομμύρια ζωές. Δισεκατομμύρια. Πώς; Με τη δουλειά του στον τομέα της Γεωπονικής. Είναι ο άνθρωπος που ανέπτυξε τεχνολογικές μεθόδους για την αύξηση της παραγωγής τροφίμων. Με εργαστηριακά πειράματα και χρησιμοποίηση χημικών λιπασμάτων και εντομοκτόνων. Όταν το μέσο αυτί ακούει τη λέξη «χημικά» τρομάζει, αφού αμέσως σκεπτόμαστε αστυνομικούς να ψεκάζουν στα μάτια συνταξιούχους. Όμως, τα χημικά λιπάσματα και εντομοκτόνα δεν είναι όλα θανατηφόρα, σε αντίθεση με κάποια φυτικά που χρησιμοποιούνται σε βιολογικές καλλιέργειες και είναι δηλητήρια, τα οποία όμως αντλούνται από τη Μαμά Γη.

Το πλάνο μετατροπής της παγκόσμιας παραγωγής σε βιολογική δεν είναι βιώσιμο. Χρησιμοποιώντας τα λόγια του ίδιου του Μπόρλογκ «είμαστε σχεδόν 6,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε αυτόν τον πλανήτη. Μία παγκόσμια βιολογική παραγωγή θα μπορούσε να ταΐσει τα δύο τρίτα από εμάς. Δεν βλέπω να υπάρχουν δύο δισεκατομμύρια εθελοντές, πρόθυμοι να θυσιαστούν. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις έναν ειρηνικό κόσμο βασισμένο σε άδεια στομάχια και ανθρώπινη δυστυχία».

Όσοι λοιπόν ζούμε σε ένα σπίτι με ηλεκτρικό, τρεχούμενο νερό και θέρμανση, δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε σε ανθρώπους που πεινάνε στον υπόλοιπο κόσμο ότι θα πολεμήσουμε την τεχνολογία που θα μπορούσε να σώσει τα παιδιά τους.

Πηγή: efsyn.gr