Ε(Ν)ΦΙΑλτης σε έξι δόσεις

Σε έξι δόσεις, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καλούνται οι φορολογούμενοι να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ όπως αποφασίστηκε σήμερα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπροέδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης σειρά αλλαγών προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη με τα “φουσκωμένα” εκκαθαριστικά αλλά και για ειδικές ομάδες φορολογουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, η πρώτη παρέμβαση αφορά στην αλλαγή των τιμών προσδιορισμού της αξίας των οικοπέδων στις περιοχές εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων, σε πάνω από 400 περιοχές, σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Σε όλες αυτές τις περιοχές θα ισχύσουν οι περσινές τιμές προσδιορισμού της αξίας γης, εκτός από εκείνες όπου ο φετινός προσδιορισμός ήταν μικρότερος.

Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για να λάβουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές φόρου όσοι τις δικαιούνται. Κυριότερες τέτοιες αλλαγές αφορούν στην κατάργηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Ακόμα στις περιπτώσεις αναπηρίας 80% δεν θα χρειάζονται νέα πιστοποιητικά, θα αρκεί όσοι τις δικαιούνται να αποστέλλουν αυτά που ήδη υπάρχουν ηλεκτρονικά στις φορολογικές αρχές.

Επίσης, θα απλουστευθούν οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα ενώ θα υπάρξουν και κάποιες ακόμα άμεσες διορθώσεις, όπως για παράδειγμα η απαλλαγή ολόκληρης της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο, πράγμα που αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση μετά τον πρόσφατο σεισμό, αλλά και την απαλλαγή μεμονωμένων ακινήτων περιουσιών που έχουν πλήρως αχρηστευθεί λόγων παλαιότερων σεισμών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (όπως σε περιπτώσεις που έγινε μετεγκατάσταση κατοίκων κλπ.)

Στόχος είναι το σύστημα να ανοίξει ξανά μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να κάνουν τις τροποποιητικές δηλώσεις τους εγκαίρως και η πρώτη δόση να καταβληθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα προβεί σε αναλυτικότερη ενημέρωση όσον αφορά στις τελικές διορθωτικές αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται να έρθουν προς ψηφοφορία στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του διαψεύδει τα περί καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή και κατάργησης μειωμένων φορολογικών συντελεστών. Ειδικότερα αναφέρει ότι “Το Υπουργείο Οικονομικών δεν επεξεργάζεται σχέδιο για επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, ούτε για κατάργηση των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα”.

"Όλα υπό έλεγχο" ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος, εξερχόμενος νωρίτερα του Μεγάρου Μαξίμου. Σε ερωτήσεις αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ παρέπεμψε στις κυβερνητικές ανακοινώσεις και την τροπολογία που θα κατατεθεί. Σημείωσε δε, ότι τα γενικότερα θέματα που αφορούν τη φορολογική πολιτική θα τα δει η κυβέρνηση με αφορμή τις συζητήσεις στο Παρίσι και τον σχεδιασμό. Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση, ενόψει της συνάντησης στο Παρίσι, επιμένει στην πολιτική των φορολεαφρύνσεων, απάντησε: "ότι έχουμε πει, ότι έχω πει, όπως τα έχουμε πει κατά καιρούς".

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα της Τετάρτης, θα γίνει νέα συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο και τους υπουργούς που θα μεταβούν στο Παρίσι για τις συνομιλίες με την τρόικα, όπου θα καθοριστεί η στάση που θα κρατήσει η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ