Μνημόνιο για πάντα!

Ανεξάρτητα από το εάν θα υπάρξει νέο δάνειο ή όχι η τρόικα ζητάει επιτακτικά από την κυβέρνηση εγγυήσεις ότι δεν θα …διολισθήσει σε πρακτικές του παρελθόντος μόλις τελειώσει το μνημόνιο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, η ελληνική πλευρά στις συζητήσεις στο Παρίσι είχε την ευκαιρία να διαμηνύσει ότι στόχος της είναι ο τερματισμός του μνημονίου και παράλληλα να θέσει τα όριά της σε ό,τι αφορά αυτά που μπορεί να κάνει το διάστημα που απομένει. Η τρόικα, σύμφωνα με την εφημερίδα, φάνηκε να αντιλαμβάνεται τους πολιτικού περιορισμούς της κυβέρνησης, αλλά διεμήνυσε ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί με τρόπο που να μην αφήνει αμφιβολία στους δανειστές και στις αγορές ότι το συνολικό αποτέλεσμα του προγράμματος δεν θα τεθεί σε κίνδυνο.
Όπως συμπληρώνει η εφημερίδα, για τον σκοπό αυτό, σε δύσκολα θέματα που παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας όπως πχ οι απολύσεις στο Δημόσιο, η χώρα πρέπει να αναλάβει δεσμεύσεις ότι δεν θα ξεφύγει με τη λήξη του μνημονίου.
Όσον αφορά το αν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, η εφημερίδα επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο των Βρυξελλών, ο οποίος δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα αρχίσουν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προς τα τέλη του έτους και θα εξαρτηθούν από τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας.
Την απόφαση, είπε ο ίδιος αξιωματούχος, θα την λάβει η κυβέρνηση με βάση τις δυνατότητες της χώρας να δανειστεί από τις αγορές. Σημείωσε πάντως, όπως τονίζει η εφημερίδα, ότι ακόμη και στην περίπτωση μη υποβολής αιτήματος για νέα βοήθεια, η ευρωζώνη θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία εκ του σύνεγγυς, αφού οι δανειοδοτήσεις του ΔΝΤ και οι διαβουλεύσεις του με τις ελληνικές Αρχές θα συνεχιστούν έως το 2016 και φυσικά αυτές δεν γίνονται ερήμην των ευρωπαϊκών υπηρεσιών.

Πηγή: topontiki.gr