Αρχίζει η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα

Οι εργασίες της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αρχίζουν σήμερα, στο ανακαινισμένο κτίριο της Γενικής Συνέλευσης.
Το επίσημο άνοιγμα θα γίνει την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου, με τις καθιερωμένες ομιλίες του προέδρου της 69ης Συνόδου της ΓΣ, του γενικού γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού και των προέδρων της Βραζιλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την προηγούμενη ημέρα θα διοργανωθεί διεθνής διάσκεψη για το κλίμα που συγκαλείται από τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν.
«Είναι η χρονιά για κλιματική δράση. Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε περισσότερο» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο γγ του ΟΗΕ, σε πρόσφατη αναφορά του, υπογραμμίζοντας ότι «οι ελπίδες μας για την εξάλειψη της φτώχειας, για την επίτευξη των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας μέχρι το 2015 και για την εφαρμογή της φιλόδοξης ατζέντας ανάπτυξης πέρα από το 2015, στηρίζεται στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης τώρα. Το κόστος της αδράνειας θα αυξηθεί».
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στις εργασίες της ΓΣ και στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα συναντηθεί με τον γγ του ΟΗΕ και με αρκετούς ομολόγους του και επικεφαλής αντιπροσωπειών χωρών-μελών του διεθνούς οργανισμού. Ο κ. Βενιζέλος θα προσφωνήσει τη ΓΣ το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου.
Τη Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.
Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το μήνα Σεπτέμβριο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Πρόεδρος της 69ης Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ εξελέγη τον περασμένο Ιούνιο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγκάντα, Σαμ Κουτέσα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ