ΟΗΕ: Απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια ο Έμπολα

Ο ιός Έμπολα συνιστά απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, αναφέρεται στο ψήφισμα που υιοθέτησε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το Σώμα καλεί τη διεθνή κοινότητα σε κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ασθένειας που απειλεί τις χώρες της δυτικής Αφρικής.
Παράλληλα ζητά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε χώρες της περιοχής με το σκεπτικό ότι αυτά τα μέτρα δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. 
Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ανεβάσει σε 1 δισ. δολάρια το ποσό που απαιτείται ως χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της «πρωτοφανούς» επιδημίας Έμπολα στη Δυτική Αφρική.
Το ποσό είναι δέκα φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την εκτίμηση του περασμένου μήνα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
«Δεδομένης της εξάπλωσης της επιδημίας, η κινητοποίησή μας πρέπει να είναι πρωτοφανής, πραγματικά τεράστια» δήλωσε ο Ντέιβιντ Ναμπάρο, συντονιστής των προσπαθειών κατά του Έμπολα στην υπηρεσία Υγείας των Ηνωμένων Εθνών.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ -διά στόματος Ομπάμα- ανακοίνωσαν την αποστολή περίπου 3.000 στρατιωτικών που θα συμμετάσχουν στην οικοδόμηση νέων κέντρων νοσηλείας, στην παροχή επιμελητειακής βοήθειας και την εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού.
Οι αμερικανικές προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη Λιβερία αφού στη Μονρόβια, την πρωτεύουσα της χώρας αυτής, θα εδρεύει η υπηρεσία συντονισμού των επιχειρήσεων.