Δείτε ποια επαγγέλματα επιλέγουν οι νέοι

Δικηγόροι, μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, γιατροί, λογιστές και ψυχολόγοι επέλεξαν μεταξύ άλλων να σπουδάσουν οι περισσότεροι μαθητές που έδωσαν φέτος Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει η Ημερησία τα 50 πιο περιζήτητα επαγγέλματα στην Ελλάδα βάσει των προτιμήσεων που είχαν οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές είναι τα εξής:
 Ανά επιστημονικό πεδίο τα στοιχεία για τις πρώτες επιλογές σχολών των υποψηφίων καταδεικνύουν τα εξής:

1ο επιστημονικό πεδίο: 
«Σάρωσε» η Νομική Αθήνας, την οποία ως πρώτη προτίμηση επέλεξαν 2.144 υποψήφιοι. Παρά τα υψηλά επίπεδα ανεργίας στους δικηγόρους, τα νομικά τμήματα δίνουν εναλλακτικές κατευθύνσεις για εργασία και αποτελούν πρώτη επιλογή για τους υποψήφιους της θεωρητικής κατεύθυνσης και δη τους αριστούχους. Ακολούθησε η Νομική Θεσσαλονίκης (με 1.266 πρώτες προτιμήσεις) και η Ψυχολογία Θεσσαλονίκης (1.175 προτιμήσεις). Πιο χαμηλά στη λίστα βρέθηκε το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (733 πρώτες προτιμήσεις).
2ο επιστημονικό πεδίο: 
Ενώ έως το 2009 είχε κενές θέσεις, από το 2010 όταν η οικονομική κρίση άρχισε να δείχνει τα σημάδια της και μέχρι φέτος η σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού έχει υψηλή ζήτηση από τους υποψηφίους. Φέτος, είχε 775 πρώτες προτιμήσεις. Ψηλά στη λίστα βρέθηκαν, επίσης, τα τμήματα Βιολογίας Αθήνας (739 πρώτες προτιμήσεις), Γεωπονίας Θεσσαλονίκης (739), καθώς και Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Αθήνας (650 πρώτες προτιμήσεις).
3ο επιστημονικό πεδίο: 
Τα «σκήπτρα» κρατάει η Ιατρική Αθήνας με 1.667 πρώτες προτιμήσεις και ακολουθεί η Ιατρική Θεσσαλονίκης με 1.121 πρώτες προτιμήσεις. Υψηλή ζήτηση έχουν, επίσης, τα τμήματα ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (με 563 και 466 πρώτες προτιμήσεις αντίστοιχα), καθώς και τα πανεπιστημιακά τμήματα της Κτηνιατρικής στη Θεσσαλονίκη (385 πρώτες προτιμήσεις) και Νοσηλευτικής στην Αθήνα (351 πρώτες προτιμήσεις).
4ο επιστημονικό πεδίο: 
Δημοφιλέστερο είναι το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ (1.687 πρώτες προτιμήσεις), ενώ ακολουθούν το αντίστοιχο τμήμα στη Θεσσαλονίκη (866), καθώς και το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ (843 πρώτες προτιμήσεις). Η ύφεση στον κατασκευαστικό κλάδο «ρίχνει» πιο κάτω στη λίστα τα τμήματα των Αρχιτεκτόνων και των Πολιτικών Μηχανικών.
5ο επιστημονικό πεδίο:
Τα οικονομικά τμήματα παραμένουν ελκυστικά για τους υποψηφίους. Στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκεται το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ) με 1.261 υποψήφιους να το επιλέγουν ως πρώτη προτίμηση. Ακολουθεί το αντίστοιχο τμήμα στη Θεσσαλονίκη (766 πρώτες προτιμήσεις) και τα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (616 προτιμήσεις), καθώς και Οικονομικής Επιστήμης (613 προτιμήσεις) του ΟΠΑ. Την ίδια ώρα, υψηλή ζήτηση έχει η σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (589 πρώτες προτιμήσεις).