Τα 10 φυτά εσωτερικού χώρου που φιλτράρουν τον αέρα, σύμφωνα με τη NASA

Η NASA πειραματίστηκε για δύο χρόνια με διάφορα φυτά εσωτερικού χώρου , επιδιώκοντας να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα μέσα στα διαστημόπλοια και να περιορίσει στο ελάχιστο την απειλή σε βάρος των αστροναυτών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών της Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος των Η.Π.Α., πολλά φυτά εσωτερικού χώρου εμφανίζουν εξαιρετικές επιδόσεις στην απορρόφηση των χημικών τοξινών και άρα στην εξουδετέρωση τους. Χημικές ουσίες όπως το βενζόλιο, η φορμαλδεΰδη και η αμμωνία μπορούν να προέλθουν από είδη οικιακής χρήσης και ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας.

Η παραμέληση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε σε καθημερινή βάση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες. Αλλεργίες, άσθμα και συχνοί πονοκέφαλοι είναι μερικές μόνο από τις πολλές ενοχλήσεις που προέρχονται από τα αιωρούμενα σωματίδια που υπάρχουν μέσα στο σπίτι σας. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επίσης ένας από τους λόγους που μπορεί να επηρεαστεί το πεπτικό σας σύστημα.

Σύμφωνα με τη NASA υπάρχουν πολλά φυτά που απορροφούν επιβλαβή σωματίδια στον αέρα και απελευθερώνουν φρέσκο οξυγόνο – όλα προσθέτοντας μια διακοσμητική πινελιά. Δείτε παρακάτω τα 10 πιο αποτελεσματικά :

1. Αγγλικός κισσός (Hedera helix) : Ο Αγγλικός Κισσός αποτελεί το νούμερο ένα φυτό εσωτερικού χώρου χάρη στις μοναδικές του ιδιότητες όσον αφορά το φιλτράρισμα του αέρα.

 2. Χρυσός Πόθος ή κισσός του διαβόλου (Epipremnum Aureum) : Η NASA εξέτασε αυτό το φυτό και κατέληξε στο ότι είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές επιλογές για την εξάλειψη της φορμαλδεΰδης.

 3. Φτέρη της Βοστόνης (Nephrolepis Exalta Bostoniensis) : Εάν επιλέξετε μία φτέρη της Βοστόνης, θα πρέπει να ξέρετε ότι εάν αναπτυχθούν σε εσωτερικό χώρο, απομακρύνουν αποτελεσματικά τη φορμαλδεΰδη, το ξυλόλιο και το τολουόλιο.

 4. Δράκαινα (deremensis) : Η Δράκαινα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξαλειφθεί το τριχλωροαιθυλένιο που προέρχεται από διαλύτες και βερνίκια.

 5. Χαμαιδωρέα Μπαμπού (Chamaedorea Elegans) : Η NASA διαπίστωσε ότι είναι ένα από τα καλύτερα φίλτρα για το βενζόλιο και το τριχλωροαιθυλένιο και είναι ιδανικό για τη ρύθμιση της υγρασίας ενός χώρου.

 6. Δράκαινα Μαρτζινάτα (Dracaena Marginata) : Το φυτό αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο σε γραφεία και επαγγελματικούς χώρους διότι απορροφά το ξυλόλιο – μια χημική ουσία που απελευθερώνεται από την εξάτμιση των αυτοκινήτων, τις βαφές και τα τσιγάρα – από τον αέρα με μικρή ανάγκη για συντήρηση.

 7. Σπαθίφυλλο (Spathiphyllum) : Χρησιμοποιήστε το για να αφαιρέσετε το τριχλωροαιθυλένιο, το βενζόλιο και την ακετόνη από τον αέρα. Απλά να είστε προσεκτικοί και λόγω της υψηλής τοξικότητάς του, κρατήστε το μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα.

 8. Ραφίς Lady Palm (Rhapis Excelsa) : Η ραφίς είναι ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό φίλτρο για πολλαπλούς ρύπους εσωτερικών χώρων.

 9. Χλωρόφυτο Spider Plant (Chlorophytum Comosum) : Οι ειδικοί προτείνουν να το τοποθετήσετε κοντά σε τζάκι ή στην κουζίνα διότι απορροφά το μονοξείδιο του άνθρακα.

 10. Σανσεβιέρια (Sansevieria Trifasciata) : Πιο γνωστή ως «γλώσσα της πεθεράς» η σανσεβιέρια φιλτράρει τοξικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, το τριχλωροαιθυλένιο, το βενζόλιο, το τολουόλιο κ.α., τα οποία απελευθερώνονται στον αέρα από κοινά αντικείμενα όπως το μελάνι ή οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας.

Πηγή: invitromagazine.gr