Επαγρύπνηση για το βακτήριο Xylella που ξεραίνει τις ελιές

Ανακοίνωση για το βακτήριο Χylella fastidiosa που ξεραίνει τις ελιές στην Ιταλία ενώ είναι γνωστό για τις σοβαρές ζημιές που προκαλεί στην αμερικανική ήπειρο, ιδιαίτερα σε αμπέλια, εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα, προσβάλλοντας και πολλά άλλα καλλιεργούμενα φυτά, διάφορα καλλωπιστικά (ιδιαίτερα την πικροδάφνη) αλλά και δασικά είδη ή/και ζιζάνια, εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Και ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην Ευρώπη μέχρι τώρα ήταν άγνωστο και έχει χαρακτηριστεί ως παθογόνο καραντίνας, πρόσφατα βρέθηκε στην περιοχή της Απουλίας στη Νότια Ιταλία να προσβάλει ελαιόδεντρα και να προκαλεί σε αυτά μια ασθένεια που εξαπλώνεται ταχύτατα.

Εμφανίζεται σποραδικά στην αρχή μέσα στον ελαιώνα και εξαπλώνεται ταχύτατα στα υγιή ελαιόδενδρα με τη βοήθεια μυζητικών εντόμων φορέων και των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ από περιοχή σε περιοχή μεταδίδεται με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό.

Στα δένδρα στα οποία εγκαθίσταται το βακτήριο, φράσσει τα αγγεία του ξύλου, με αποτέλεσμα την καχεκτική ανάπτυξη και τελικά την ξήρανση. Τα αρχικά συμπτώματα φύλλων και βλαστών εμφανίζονται με χλωρώσεις σε μεμονωμένα φύλλα που εξελίσσονται σε ξηράνσεις που μοιάζουν με «κάψιμο» και στη συνέχεια εξαπλώνονται στους βραχίονες και προοδευτικά επέρχεται η ξήρανση των δένδρων.

Στη χώρα μας μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστοποίηση του επιβλαβούς οργανισμού σε αρμόδια αρχή. Επειδή όμως το βακτήριο Xylella fastidiosa θεωρείται φυτοπαθογόνος οργανισμός υψηλού κινδύνου αφού προσβάλλει μεγάλο αριθμό ξενιστών (ζιζάνια, καλλωπιστικά, δασικά  δένδρα, πυρηνόκαρπα), η πιθανότητα να εισαχθεί και στη χώρα μας είναι μεγάλη. Ιδιαίτερα για την Περιφέρεια των Ιόνιων Νήσων η οποία αποτελεί “πύλη εισόδου” από την Ιταλία, η ασθένεια των ελαιώνων της Νοτίου Ιταλίας δημιουργεί σοβαρές απειλές για τα ελαιόδενδρα και για άλλα φυτικά είδη.

Επισημαίνεται το γεγονός ότι για την πρόληψη της εξάπλωσης στην Ενωση του βακτηρίου Xylella fastidiosa, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την εκτελεστική της απόφαση 2014/87 έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία φυτών ελιάς προς φύτευση από την επαρχία του Λέτσε, της Περιφέρειας της Απουλίας της Ιταλίας.

Πηγή: eleftheriaonline.gr