Αφιέρωμα περιοδικού στο Παράλιο Άστρος με τίτλο: «Ένα μικρό λιμανάκι-φάρος της παλιάς Ελλάδας…

Το περιοδικό «ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ» στο τεύχος Απριλίου 2015 (Νο 264), που μόλις κυκλοφόρησε, κάνει ένα αφιέρωμα στο Παράλιο Άστρος  με τίτλο «Ένα μικρό λιμανάκι-φάρος της παλιάς Ελλάδας…». Το αφιέρωμα υπογράφει ο Χάρης Πολίτης, ο οποίος έχει βορειοκυνουριάτικες ρίζες, και το φωτογραφικό υλικό είναι του www.astrosparalio.gr.

Το άρθρο έχει ως εξής:

«ΠΑΡΑΛΙΟ ΑΣΤΡΟΣ: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Ένα μικρό λιμανάκι-φάρος της παλιάς Ελλάδας…

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΑΡΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: www.astrosparalio.gr

Ένας σταθμός στην αναζήτηση μιας νέας Ελλάδας. Παλιές φωτογραφίες, επιβατηγά πλοία, εμπορικά καΐκια, ιστορίες και άνθρωποι. Ένα ασπρόμαυρο θαλασσινό παρελθόν και οι αχτίδες μιας αναδυόμενης σύγχρονης κοινωνίας πολιτών.   

Στο μεταίχμιο των δύο πατρίδων, της ορεινής και της  θαλασσινής, τα λιμανάκια της ηπειρωτικής ακτογραμμής μας υπήρξαν για χρόνια, για αιώνες, κόμβος συγκοινωνιών, κόμβος επικοινωνίας και πολιτισμού, εκεί οι ναυτικοί συναλλάσσονται με τους βουνίσιους, το εμπόριο ανθεί, νέες ιδέες ενίοτε τρυπώνουν και καρποφορούν.

Ένα τέτοιο μικρό λιμανάκι υπήρξε το Παράλιο Άστρος στην ανατολική Πελοπόννησο, κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου για τα χωριά του ορεινού όγκου του αρκαδικού Πάρνωνα, κυψέλη εξωστρέφειας στην απομόνωση του βουνού.

Σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων για το σήμερα και το αύριο, ο «Ε» κάνει ένα φωτογραφικό ταξίδι στο χτες, στη θύμηση μιας άλλης Ελλάδας, που δούλευε σε στεριά και θάλασσα μόνο με τις δικές της δυνάμεις. Νοσταλγία, αναπόληση και ελπίδα. Οδηγοί μας οι άνθρωποι του τοπικού Ομίλου Μελέτης Ιστορίας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Πυράμια», μιας ενδιαφέρουσας πρωτοβουλίας πολιτών που προσπαθεί να παραγάγει πολιτιστικό έργο υψηλής στάθμης, κόντρα στις συμπληγάδες της τουριστικής ευτέλειας και της οικονομικής δυσπραγίας. Και μάλλον τα καταφέρνει.

Απόδειξη η πολύ πρόσφατη έκδοση ενός καλοδουλεμένου ιστορικού φωτογραφικού λευκώματος, με τίτλο «Παράλιο Άστρος: Ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο» και συνδημιουργούς τους Γιώργο Γαρδικιώτη, Βαγγέλη Κούκλη και Νίκο Σκαρμούτσο. Πρόκειται για μια προσεγμένη δουλειά που ξεπερνά τα στενά όρια της τοπικής ιστορίας.

Λίγα λόγια για τον τόπο. Το Παράλιο Άστρος αποτελεί το λιμάνι του χαρακτηρισμένου ως ορεινού Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Η συνομιλία της θάλασσας με το βουνό είναι εμφανής στην ανθρωπογεωγραφία, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Ιδίως μέχρι τα τέλη της δεκαετίας…συνέχεια»