Απαγορεύονται δια νόμου τα υπερβολικά λεπτά μοντέλα στην Γαλλία

Σύμφωνα με νέο νόμο που ψηφίστηκε σήμερα, Παρασκευή, η Γαλλία πρόκειται να απαγορεύσει τα υπερβολικά λεπτά μοντέλα στο χώρο της μόδας, ενώ παράλληλα θα επιβάλλονται πρόστιμα, ακόμη και ποινή φυλάκισης σε μάνατζερ και οίκους μόδας που θα προσλαμβάνουν μοντέλα με συγκεκριμένες αναλογίες.Το εν λόγω μέτρο έφτασε στην Γαλλία, όπου η βιομηχανία της μόδας κοστίζει δεκάδες δισ. ευρώ, μετά από παρόμοια απαγόρευση που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ το 2013. Ωστόσο, άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία βασίζονται σε εθελοντικούς κώδικες δεοντολογίας προκειμένου να προστατέψουν τα μοντέλα από την ανορεξία.
Το μέτρο έχει ληφθεί στα πλαίσια της καμπάνιας κατά της ανορεξίας επί πρωθυπουργίας Φρανσουά Ολάντ. Ως παράνομη κρίνεται σύμφωνα με τους νομοθέτες και η ανοχή στην ανορεξία, ενώ παράλληλα σημειώνουν ότι οποιαδήποτε φωτογραφία «πείραξε» το σώμα ενός μοντέλου για εμπορικούς σκοπούς, θα πρέπει από εδώ και στο εξής να αναφέρει ρητώς ότι το σώμα του μοντέλου έχει παραποιηθεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον νόμο «απαγορεύεται να δραστηριοποιείται ως μοντέλο οποιοδήποτε άτομο του οποίου ο Δείκτης Μάζας (BMI) είναι χαμηλότερος από τα φυσιολογικά επίπεδα, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί από τις υγειονομικές αρχές».

Ενδεικτικά, ο «νόμιμος» Δείκτης Μάζας είναι το λιγότερο 18 και 55 κιλά για κοπέλες με ύψος 1,75. Ο νόμος υπερψηφίστηκε από το γαλλικό κοινοβούλιο. Σχετικά με τις ποινές προβλέπεται πως όσοι παραβιάσουν τον νόμο καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο που θα ξεκινά από 75.000 ευρώ, ενώ θα τους επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως και έξι μηνών. Ακόμη βαρύτερες ποινές προβλέπονται για ιστοσελίδες οι οποίες «ενθαρρύνουν το υπερβολικό, σε ακραίο βαθμό, αδυνάτισμα», συνιστώντας αυστηρές δίαιτες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπολογίζεται ότι 30.000 – 40.000 άνθρωποι υποφέρουν στη Γαλλία από νευρική ανορεξία. Το 2007, η 28χρονη Ιζαμπέλ Καρό, πρώην μοντέλο που έπασχε από νευρική ανορεξία, πέθανε αφού προηγουμένως είχε φωτογραφηθεί για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη γύρω από το πρόβλημα.

Πηγή: Reuters