Ολλανδία: Μήνυση 900 πολιτών κατά της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή

Περίπου 900 Ολλανδοί πολίτες κατέθεσαν μήνυση εναντίον της κυβέρνησής τους την περασμένη Τρίτη στο δικαστήριο, σε μια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και με σκοπό να αναλάβουν ισχυρότερη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Θέλουμε η ολλανδική κυβέρνηση να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40 τοις εκατό έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990», δήλωσε η Μάργιαν Μινέσμα, επικεφαλής της ομάδας Urgenda που συντονίζει τη νομική δράση.

Σύμφωνα με τη Μινέσμα πρόκειται για την πρώτη υπόθεση στην Ευρώπη στην οποία οι πολίτες κατηγορούν ένα κράτος ως υπεύθυνο για δυνητικά καταστροφική αδράνεια, καθώς και η πρώτη στον κόσμο στην οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα χρησιμοποιούνται ως νομική βάση για την προστασία των πολιτών κατά της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, οι ενάγοντες ζήτησαν από τους δικαστές να αποφανθούν πως η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πάνω από δύο βαθμούς Κελσίου αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διεθνής κοινότητα έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Την πρώτη ακρόαση στη Χάγη παρακολούθησαν περισσότεροι από 200 από τους ενάγοντες, συμπεριλαμβανομένων δασκάλων, επιχειρηματιών και καλλιτεχνών.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δηλώσει ότι θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40 τοις εκατό έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, ενόψει της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που θα λάβει χώρα στο Παρίσι τον ερχόμενο Νοέμβριο.

 «Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους πολιτικούς να καταλήξουν σε συμφωνία, χρειαζόμαστε επειγόντως δράση», δήλωσε η Μινέσμα.

«Μερικές φορές ένα δικαστήριο μπορεί να δώσει τέλος σε μία κατάχρηση κόντρα στο πολιτικό κατεστημένο», πρόσθεσε.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 24 Ιουνίου.

Πηγή: naftemporiki.gr