Σύμφωνα με το γενικό Διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ: Μειωμένη15% η επιδότηση στους ελαιοπαραγωγούς

Αδικη για την ελαιοκαλλιέργεια χαρακτήρισε τη νέα ΚΑΠ ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Κολυβάς, μιλώντας προχθές Σάββατο στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, οι τριήμερες εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή, το απόγευμα, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου "Elite City Resort", στην Καλαμάτα.

Το στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ υποστήριξε ειδικότερα ότι με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική -η οποία, όπως είπε, δεν επιβλήθηκε έτοιμη, αλλά διαμορφώθηκε από το υπουργείο- η άμεση ενίσχυση προς τους ελαιοπαραγωγούς θα μειωθεί κατά 15%, καθώς η ελαιοκαλλιέργεια δεν αποτέλεσε στοχευμένο τομέα.

Ο Γ. Κολυβάς άφησε αιχμές, παράλληλα, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει ακόμα συζητήσει με την ΠΑΣΕΓΕΣ πάνω σε σημαντικά ζητήματα, όπως η αγροτική πολιτική.

Για απουσία διαβούλευσης σχετικά με τη νέα ΚΑΠ μίλησε, εξ άλλου, ξεκινώντας την δική του ομιλία, και ο διευθυντής ΔΑΟΚΑ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Νωρίτερα, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος, είχε αναφερθεί στους παράγοντες οι οποίοι, όπως είπε, μπορούν να συνδράμουν ώστε να βοηθηθεί η προώθηση του μεσσηνιακού ελαιολάδου.

Οπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, στους παράγοντες αυτούς συγκαταλέγονται η αύξηση του ποσοστού του προς τυποποίηση ελαιολάδου, όπως επίσης η αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας, από κοινού με τη συμπίεση -κατά το δυνατόν- του κόστους παραγωγής.

Χθες Κυριακή, οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν με ειδικά, θεματικά εργαστήρια, όπως επίσης και με εκδήλωση γαστρονομίας, ενώ το απόγευμα απονεμήθηκαν τα βραβεία του διαγωνισμού ποιότητας ελαιολάδου «Πανέλαιον», ακολούθησε δε συζήτηση στρογγυλού τραπεζιού με θέμα «Τα προβλήματα και οι προοπτικές των ελαιοκομικών ΠΟΠ προϊόντων».

Πηγή: eleftheriaonline.gr