Το θεατρικό έργο «Δον Καμίλο» από την Πολιτιστική Αργολική Πρόταση στο ίδρυμα Ζαφείρη την Παρασκευή 24 Απριλίου

Δελτίο τύπου

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η Πολιτιστική Αργολική Πρόταση, που κλείνει φέτος μια εικοσαετία δράσης με 41 θεατρικές παραγωγές, επισκέπτεται το Άστρος (Ίδρυμα Μνήμης Αγγελικής και Λεωνίδα Ζαφείρη) την Παρασκευή, 24 Απριλίου (ώρα 21:15) με την ονομαστή σάτιρα του Σωτήρη Πατατζή «Δον Καμίλο» σε σκηνοθεσία Ν. Ταρατόρη.

Το θεατρόφιλο κοινό της περιοχής Άστρους, είχε στο παρελθόν την ευκαιρία να γνωρίσει δύο παραγωγές της Πολιτιστικής Αργολικής Πρότασης: Τη «Μήδεια» του Μποστ και το «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» των Οδυσσέα Ελύτη και Μίκυ Θεοδωράκη.

ΣΩΤΗΡΗ  ΠΑΤΑΤΖΗ

Δ Ο Ν     Κ Α Μ Ι Λ Λ Ο

Σάτιρα  σε 4 εικόνες

Σκηνοθεσία: Νικόλας Ταρατόρης

Ίδρυμα Ζαφείρη, Άστρος, Παρασκευή, 24 Απριλίου, ώρα 21:15

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ :  ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΣΤΡΟΥΣ

Για κρατήσεις θέσεων : 693 688 7881, 694 455 3080

Η ζωή ενός αγαθού  κληρικού κλονίζεται όταν ο ίδιος σύρεται σε παιχνίδια εξουσίας.

Το έργο:

Παραμονές δημοτικών εκλογών σε μια επαρχιακή πόλη της Ιταλίας: Ο Δον Καμίλο, ένας απλοϊκός καθολικός κληρικός, πρόσωπο μεγάλης ηθικής εμβέλειας, που συχνά συνομιλεί φωναχτά με τη «συνείδησή  του», κατά τη γνώμη του με τον ίδιο τον Χριστό, πέφτει θύμα  επιτήδειων πολιτικών, που διεκδικούν την προεκλογική εύνοια και τη στήριξή του με δόλιους τρόπους. Ενώ ο πολιτικός αγώνας μαίνεται σε διάφορα επίπεδα- και  «θαύματα» συμβαίνουν σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας με στόχο να στηριχθούν οι προσκείμενοι στο Βατικανό υποψήφιοι- καλείται υπηρεσιακά και ο ίδιος ο Δον Καμίλο, υπό την απειλή μιας δυσμενούς μετάθεσης, να οργανώσει κι αυτός ένα τέτοιο ψεύτικο θαύμα στη δική του ενορία . Ταυτόχρονα  η αντίθετη παράταξη, για να τον διασύρει, τον εμπλέκει για πρώτη φορά στη ζωή του σε ένα φλογερό ερωτικό ειδύλλιο με μία δήθεν πιστή και θαυμάστριά του. Και ο Δον Καμίλο βρίσκεται άθελά του μέσα στη δίνη της πολιτικής αντιπαλότητας και του προσωπικού του δράματος, αφού ως άγαμος κληρικός δοκιμάζεται για πρώτη φορά και από τον πειρασμό της γυναικείας πρόκλησης.

Ο αγαθός και έντιμος ιερέας έρχεται σε πολλαπλές μετωπικές και συνάμα τραγελαφικές συγκρούσεις με τη «συνείδησή του», που του μιλάει  ζωντανά με τη φωνή του Ιησού. Πρόκειται για έναν σπαρταριστό διάλογο σκηνικής ευρηματικότητας, όπου η φωνή του Ιησού ακούγεται αυστηρή από τα μεγάφωνα.

Οι ανατροπές  που δημιουργούνται στη δράση κατατάσσουν τον «Δον Καμίλο» ανάμεσα στις πιο ξεκαρδιστικές κωμωδίες του κλασικού θεάτρου.

Το έργο, γραμμένο από τον Ιταλό συγγραφέα Giovannino  Guareshi, πρωτοπαρουσιάστηκε στην εκδοχή του Σωτήρη Πατατζή το 1958 στο θέατρο "Άλφα" από το θίασο του Μίμη Φωτόπουλου και γνώρισε μεγάλη επιτυχία όπου κι αν ξαναπαίχτηκε.

Πρόκειται για μια αριστοτεχνική σάτιρα του πολιτικού φανατισμού, που παραμένει πάντα επίκαιρος στη σύγχρονη κοινωνία.

Στον κινηματογράφο ο «Δον Καμίλο» έγινε  παγκόσμια επιτυχία με τον μεγάλο κωμικό ηθοποιό Φερναντέλ.

Σκηνοθεσία, Φωτισμοί, Μουσική Επιμέλεια: Νικόλας  Ταρατόρης

Σκηνικά, Κοστούμια: Πίνκα  Νάντη – Ταρατόρη

ΔΙΑΝΟΜΗ(Με τη σειρά εμφάνισης): Τζούλια: Αρετή Καρκαγγέλη, Κυρία: Σοφία Σταμέλου, Μάριο: Γιώργος Μυλωνάς, Δόν Καμίλλο: Αριστογείτων Πανανός, Φωνή Χριστού: Αντώνης Σιούτος, Νικολέτος: Σπύρος Χασάπης (Μαρία Κουρλαμπά), Φλουράτος: Πετρούλα Πολυχρονοπούλου, Πεπόνε: Κώστας Κατσίλας, Καρδινάλιος: Θάνος Παιδάκης, Ασπασία: Άννα Καραβάνου

Ίδρυμα ΖΑΦΕΙΡΗ, Άστρος, 24 Απριλίου, ώρα 21:15

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΣΤΡΟΥΣ

Για κρατήσεις θέσεων : 693 688 7881, 694 455 3080