«Δεν θέλω να παντρευτώ, βοήθεια»

«Δεν θέλω να παντρευτώ. Οι γονείς μου κανόνισαν αυτόν τον γάμο. Πήρα έναν όρκο όταν έγινα δεκτή στο σχολείο: να μην παντρευτώ πριν από τα 18 μου». Το σπαρακτικό γράμμα μιας Ινδής μαθήτριας, που ζητά από τον διευθυντή του σχολείου της να σταματήσει αυτόν τον καταναγκαστικό γάμο με κάθε τρόπο και να τη «σώσει από μια τέτοια άδικη μοίρα», δημοσιεύτηκε στους «Τάιμς της Ινδίας», έγινε παγκόσμια είδηση και άνοιξε ξανά τη συζήτηση γι’ αυτήν την εκτός νόμου πρακτική.

Η Ντούλι Χεμπρόμ είναι μόλις 13 ετών, αλλά βρήκε το θάρρος να ζητήσει βοήθεια. Δεν κατάφερε όμως να πείσει τους γονείς της να την αφήσουν να μεγαλώσει σαν ένα φυσιολογικό παιδί. Οχι μόνο ασυγκίνητος, αλλά και απορώντας για τη δημοσιότητα που δόθηκε, ο πατέρας της, Λάτσου Χεμπρόμ, δήλωσε πως ο γάμος θα γίνει ούτως ή άλλως, πόσο μάλλον όταν οι παιδικοί γάμοι είναι συνήθεις στην κοινωνία τους, καθώς «είναι πολύ δύσκολο να βρεις κατάλληλο γαμπρό». Το Τζαρκχάντ, το κρατίδιο όπου ζει η Ντούλι, είναι από εκείνα με τον μεγαλύτερο αριθμό παιδικών γάμων στην Ινδία, με περισσότερο από το 51% των γυναικών να υποχρεώνονται να παντρευτούν πριν από τα 18 τους χρόνια, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές.

Παρ’ ότι η Ινδία έχει απαγορεύσει τους παιδικούς γάμους, είναι πλατιά διαδεδομένοι, ιδίως στις πιο καθυστερημένες αγροτικές περιοχές. Αν και εκτός νόμου, ελάχιστες ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί: το 2010 μόνο 10 άτομα καταδικάστηκαν για αυτό το αδίκημα.

Συνολικά στην Ινδία το 18% των κοριτσιών παντρεύεται πριν συμπληρώσει τα 15 του χρόνια, ενώ το 47% πριν από τα 18, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος επισημαίνει ότι οι παιδικοί γάμοι αποτελούν παραβίαση των δικαιωμάτων των κοριτσιών, απειλούν την υγεία και τις ζωές τους και υπονομεύουν τις μελλοντικές τους προοπτικές.

Πηγή: efsyn.gr