Ελπίδες για εμβόλιο κατά της ελονοσίας εντός του έτους

Το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο που έχει δοκιμαστεί ως σήμερα κατά της ελονοσίας θα μπορούσε να λάβει άδεια για χρήση στα παιδιά της Αφρικής τον Οκτώβριο, ελπίζουν οι δημιουργοί του. Το εμβόλιο RTS,S, το οποίο αναπτύχθηκε από τη βρετανική GlaxoSmithKline με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, θα μπορούσε να περιορίσει ως έναν βαθμό τα κρούσματα της παρασιτικής ασθένειας, η οποία προσβάλλει κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και σκοτώνει περισσότερους από 600.000, κυρίως παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική.
Οι δοκιμές
Οι ελπίδες ότι το εμβόλιο θα ήταν η τελική απάντηση διαψεύστηκαν από τα αποτελέσματα δοκιμών που παρουσιάστηκαν το 2011 και το 2012, τα οποία έδειχναν ότι μειώνει τα επεισόδια ελονοσίας μόνο κατά 27% σε βρέφη 6-12 εβδομάδων και κατά περίπου 46% σε βρέφη 5-17 μηνών.
Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα της τελικής φάσης των δοκιμών, τα οποία δημοσιεύονται την Παρασκευή στην επιθεώρηση «The Lancet», δείχνουν ότι η προληπτική δράση του εμβολίου διατηρείται τέσσερα χρόνια μετά τον εμβολιασμό, έστω σε χαμηλότερο ποσοστό. Επιπλέον, η χορήγηση μιας επιπλέον, ενισχυτικής δόσης αυξάνει τα επίπεδα προστασίας.
«Δεδομένου ότι το 2013 εκτιμάται ότι υπήρξαν 198 εκατομμύρια περιστατικά ελονοσίας, αυτό το επίπεδο αποτελεσματικότητας θα μπορούσε να μεταφραστεί στην πρόληψη εκατομμυρίων κρουσμάτων σε παιδιά» δήλωσε στο Reuters ο Μπράιαν Γκρίνγουντ, καθηγητής στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου ο οποίος συμμετείχε στις δοκιμές.
Οι εμβολιασμοί
Σε κάθε περίπτωση, οι εμβολιασμοί θα έπρεπε να συνδυαστούν με άλλα όπλα κατά της ελονοσίας, όπως κουνουπιέρες εμβαπτισμένες σε εντομοκτόνο και φάρμακα κατά της ασθένειας. Η GSK υπέβαλε το 2014 αίτηση έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων και αναμένει την απάντηση εντός μερικών μηνών. Εφόσον το RTS,S λάβει το πράσινο φως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα μπορούσε να συστήσει τη χρήση του «ακόμα και από τον εφετινό Οκτώβριο» είπε ο Γκρίνγουντ. Η ελονοσία θεωρείται σήμερα μια από τις τρεις χειρότερες ασθένειες του κόσμου μαζί με το AIDS και τη φυματίωση.

Πηγή: tovima.gr