Την εξαίρεση τους από τον ΕΝΦΙΑ ζητούν όλες οι μονές της χώρας

Την εξαίρεση τους από τον ΕΝΦΙΑ ζητούν όλες οι Ιερές Μονές της χώρας για κάθε ακίνητο που διαθέτουν, ακόμη κι αν αυτό διατίθεται προς μίσθωση, εισπράττουν δηλαδή ενοίκια.  

Δύο από τις μονές προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αρνούμενες να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ που ανέρχεται στη μία περίπτωση στις 260 χιλιάδες ευρώ και στην δεύτερη στις 140 χιλιάδες ευρώ.

Πρόκειται για τις μονές της Αγίας Αναστασίας Φαρμοκολύτριας Χαλκιδικής και του Προφήτου Ηλία της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και δύο χρόνια έχουν ήδη απαλλαχθεί από την υποχρέωση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ όλα τα ακίνητα που ανήκουν στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, είτε αυτά βρίσκονται μέσα στο Άγιο Όρος είτε εκτός αυτού.

Οι δύο Ιερές Μονές που προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη υποστηρίζουν ότι συντρέχει άνιση φορολογική μεταχείριση μεταξύ των Μονών, η οποία, εκτός από το Σύνταγμα, παραβιάζει και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο αυτής, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που προστατεύουν το δικαίωμα στη ιδιοκτησία και τους πολίτες από την οικονομική βία.

Οι δύο αυτές υποθέσεις των Ιερών Μονών θα εκδικαστούν με την διαδικασία του επείγοντος τον ερχόμενο Νοέμβριο  ως πιλοτικές δίκες.

Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αποφάσεις εκδοθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το επίμαχο θέμα θα αποτελέσουν πιλότο για τις εκκρεμείς ανάλογες υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.

Πηγή: lifo.gr