Το ΙΚΑ απαιτούσε την παρουσία ασθενούς που βρισκόταν σε… κώμα

Κοινωνική κατακραυγή έχει προκαλέσει η συμπεριφορά γιατρού της Επιτροπής Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΙΚΑ στα Χανιά απέναντι σε 25χρονη από τη Βουλγαρία, η οποία τελικά απεβίωσε μετά από επτά χρόνια σκληρής μάχης με τον καρκίνο.

Η κοπέλα είχε όγκο στο κεφάλι λόγω μιας σπάνιας κληρονομικής μορφής γονιδιακής μετάλλαξης, από την οποία πάσχει επίσης και η μητέρα της. Είχε υποβληθεί δύο φορές σε χειρουργική επέμβαση. Τους τελευταίους μήνες βρισκόταν σε κώμα στη Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν.

Κλείνοντας τα 25 χρόνια της έπαψε πια να είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ ως προστατευόμενο μέλος και ο πατέρας της κίνησε τις διαδικασίες ώστε να πιστοποιηθεί η αναπηρία της. Οταν συνεδρίασε η αρμόδια Επιτροπή του ΙΚΑ στα Χανιά εμφανίστηκε ο πατέρας, όμως γιατρός αρνήθηκε να εξετάσει τον φάκελο της ασθενούς από τη στιγμή που δεν ήταν παρούσα. Μάταιες οι εξηγήσεις

Μάταια ο τραγικός πατέρας προσπαθούσε να εξηγήσει στον γιατρό ότι η Μπιλιάνα ήταν σε κώμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Η δημοσιοποίηση της ιστορίας προκάλεσε συγκίνηση στην κοινή γνώμη αλλά και την άμεση αντίδραση του διοικητή του ΙΚΑ Χανίων, Στέλιου Ανετάκη, ο οποίος ζήτησε δημόσια συγνώμη από την οικογένεια, με την Επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας να μεταβαίνει στο ΠΑΓΝΗ για να εξετάσει το κορίτσι. Ο περιφερειακός διευθυντής του ΙΚΑ στην Κρήτη, Νίκος Ροκαδάκης, ανέφερε ότι στις 7 Φεβρουαρίου η οικογένεια της κοπέλας υπέβαλε αίτηση για παράταση του προνοιακού επιδόματος οικονομικής ενίσχυσης με ποσοστό αναπηρίας το οποίο είχε ισχύ από 1ης Μαΐου 2014 έως και 30 Απριλίου 2016.

Και ενώ βρισκόταν σε ισχύ αυτή η γνωμάτευση, με νέο αίτημα στις 9 Φεβρουαρίου προς το ΚΕΠΑ Χανίων, λόγω επιδείνωσης της υγείας της, προσδιορίστηκε για να εξεταστεί στις 22 Απριλίου του 2015 χωρίς να έχει δηλωθεί αδυναμία προσέλευσης, όπως ρητά προβλέπουν οι οδηγίες του ΙΚΑ προκειμένου να προγραμματιστεί η εξέταση της ασθενούς κατ' οίκον ή στο νοσηλευτικό ίδρυμα όπου βρισκόταν.

Οπως αναφέρεται, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, το ποσοστό αναπηρίας προσδιορίζεται με βάση τα στοιχεία του ιατρικού φακέλου και την κλινική εικόνα του ασθενούς και επομένως απαιτείται η φυσική παρουσία του. Σύμφωνα με τον κ. Ροκαδάκη, στις 22 Απριλίου, οπότε και δηλώθηκε η αδυναμία παρουσίας της 25χρονης, ακολούθησε αμέσως η επίσκεψη-εξέταση της ασθενούς στο νοσοκομείο.

Πηγή: ethnos.gr