Χωρίς πρόσβαση σε χειρουργείο τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού

Περίπου 4,8 δισ. άνθρωποι, υπερδιπλάσιος αριθμός με τις έως τώρα εκτιμήσεις, δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές και οικονομικά προσιτό χειρουργείο, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έκθεση.

Είκοσι πέντε κορυφαίοι χειρουργοί και αναισθησιολόγοι επεσήμαναν ότι εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από απλές και εύκολα θεραπεύσιμες παθήσεις, όπως η σκωληκοειδίτιδα ή τα κατάγματα, είτε επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χειρουργηθούν είτε για πρακτικούς λόγους.

Όπως είναι αναμενόμενο, το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό στις φτωχότερες χώρες, όπου εννέα στους δέκα δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές χειρουργικές υπηρεσίες με αναισθησία, ενώ το ένα τρίτο των θανάτων μέσα σε ένα έτος οφείλονται σε ασθένειες με χειρουργική επέμβαση.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Άντι Λίδερ, δήλωσε πως: «Λόγω έλλειψης χειρουργικών υπηρεσιών, εύκολα αντιμετωπίσιμες ασθένειες γίνονται θανατηφόρες. Η παγκόσμια κοινότητα δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί αυτό το πρόβλημα: εκατομμύρια άνθρωποι να πεθαίνουν χωρίς λόγο».

Από τις περίπου 313 εκατ. χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως, μόνο μία στις 20 λαμβάνει χώρα στις φτωχότερες χώρες, όπου ζει πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχει παγκόσμια έλλειψη τουλάχιστον 143 εκατ. χειρουργικών επεμβάσεων ετησίως.

Πηγή: efsyn.gr