Πονάτε στη μέση; Οι χιμπαντζήδες φταίνε!

Αν κάποιος άνθρωπος έχει χρόνιους πόνους στη μέση, είναι πολύ πιθανό η σπονδυλική στήλη του να μοιάζει περισσότερο με αυτή ενός χιμπαντζή, του στενότερου συγγενούς μας, παρά με εκείνη ενός ανθρώπου χωρίς τέτοια προβλήματα. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας βρετανοκαναδικής επιστημονικής έρευνας, η οποία συνέκρινε σύγχρονους και αρχαίους σκελετούς ανθρώπων με σκελετούς χιμπαντζήδων και ουρακοτάγκων.

Η βάδιση

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Κόλαρντ του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία δήλωσαν ότι ο παθολογικός σκελετός ορισμένων ανθρώπων παραπέμπει στις πανάρχαιες δυσκολίες όρθιας βάδισης. Δηλαδή σε μια εποχή κατά την οποία οι πρώτοι πρόγονοι του ανθρώπου, που είχαν εξελιχθεί από τους πιθήκους, πάσχιζαν να περπατήσουν όρθιοι στα δύο πόδια τους αντί για τα τέσσερα.

Τα προβλήματα στη μέση προκαλούνται συνήθως από δισκοπάθεια, δηλαδή από φθορά και συμπίεση των μεσοσπονδύλιων δίσκων, με συνέπεια ένα τμήμα τους να προβάλλει προς τα έξω και να ακουμπά κάποιο νεύρο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη τους μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέπουν καλύτερα ποιος άνθρωπος κινδυνεύει περισσότερο από μια τέτοια πάθηση.

«Οι σκελετοί των ανθρώπων με προβλήματα δισκοπάθειας είναι πιο όμοιοι στο σχήμα με εκείνους των στενότερων συγγενών μας, των χιμπαντζήδων, από ό,τι με τους σκελετούς άλλων ανθρώπων χωρίς τέτοια προβλήματα», δήλωσε ο Κόλαρντ.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι, παρόλο που έχουν μεσολαβήσει τόσες πολλές χιλιάδες χρόνια εξέλιξης, δεν έχουν προσαρμοσθεί κατάλληλα οι σκελετοί όλων των ανθρώπων στο όρθιο βάδισμα, με συνέπεια να είναι επιρρεπείς στην εκδήλωση δισκοπάθειας, όταν η μέση τους καταπονηθεί. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BMC Evolutionary Biology».

Πηγή: tovima.gr