Θηλασμός εναντίον καρκίνου

Γυναίκες που έχουν θηλάσει τα παιδιά τους εμφανίζουν λιγότερο επιθετικό καρκίνο, ενώ παράλληλα όσες διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού και στο παρελθόν είχαν θηλάσει το μωρό τους κινδυνεύουν λιγότερο να επανεμφανισθεί η νόσος, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ο θηλασμός λειτουργεί προστατευτικά σε ένα βαθμό έναντι του καρκίνου, ιδίως αν είχε διαρκέσει πάνω από έξι μήνες.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.636 γυναικών με καρκίνο του μαστού.

Όσες είχαν θηλάσει τα μωρά τους εμφάνιζαν κατά μέσο όρο 30% μειωμένο κίνδυνο να εκδηλωθεί ξανά ο καρκίνος μετά την αρχική θεραπεία. Επιπλέον, οι ίδιες γυναίκες είχαν 28% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από τη νόσο.

Δεν είναι τελείως σαφές στους επιστήμονες για ποιον λόγο οι γυναίκες που έχουν θηλάσει τα παιδιά τους εμφανίζουν λιγότερο επιθετικό καρκίνο. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ο θηλασμός καθιστά τα κύτταρα του μαστού λιγότερο ευάλωτα στους καρκινογόνους παράγοντες, διευκολύνοντας την απομάκρυνσή τους από τον οργανισμό. Επιπλέον, επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων.

Προηγούμενες έρευνες έχουν αναδείξει τα οφέλη του θηλασμού για τα παιδιά, ενώ η νέα έρευνα έρχεται να δείξει ότι υπάρχουν οφέλη και για την ίδια τη μητέρα.

Πηγή: efsyn.gr