Η σφαγή των ρινόκερων: Το νέο «ματωμένο διαμάντι» της Αφρικής

Ρεκόρ στις σφαγές ρινόκερων σημειώθηκε το περασμένο έτος, καθώς 1.215 ρινόκεροι σκοτώθηκαν στη Νότια Αφρική. Την ίδια στιγμή, έχουν σκοτωθεί και 42 λαθροκυνηγοί από φύλακες και αστυνομία. Όλα στο όνομα μιας εσφαλμένης πεποίθησης στην Ασία, ότι το κέρατο του ρινόκερου μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο.

Μιλώντας στο BBC, ένας λαθροθήρας, ο Eusebio, περιγράφει τη διαδικασία που ακολουθείται συνήθως για τη σφαγή του ρινόκερου: «Ένας από την ομάδα πλησιάζει το ζώο και πυροβολεί. Όταν αυτό πέσει, αποσπά το κέρατό του, με τη βοήθεια άλλων δύο ατόμων. Μετά πάμε στην κρυψώνα μας και περιμένουμε μέχρι να πέσει η νύχτα ώστε να περπατήσουμε, χωρίς να μας αντιληφθεί κανείς, ως τα σύνορα». Σημειώνει, επίσης, ότι ο ρινόκερος πρέπει να πεθάνει με τον πρώτο πυροβολισμό γιατί αλλιώς μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο.

Ο Eusebio ζει σε ένα από τα πολλά χωριά της Μοζαμβίκης που είναι διάσπαρτα κατά μήκος των συνόρων της Νότιας Αφρικής. Πρόκειται για μια έρημη και φτωχή περιοχή. Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν από τη γεωργία, καλλιεργώντας μικρά αγροτεμάχια αραβοσίτου και λαχανικών. Ο 27χρονος Eusebio δηλώνει πως ήθελε να ξεφύγει από τη φτώχια και για αυτό αποφάσισε να γίνει λαθροθήρας.

Η μαζική σφαγή ρινόκερων έχει οδηγήσει στην πλήρη εξάλειψη του είδους στη Μοζαμβίκη. Οι τελευταίοι ρινόκεροι της περιοχής σκοτώθηκαν πριν δύο χρόνια, γι' αυτό ο Eusebio και οι υπόλοιποι λαθροθήρες αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στο Εθνικό Πάρκο Kruger της Νότιας Αφρικής, μια παρθένα έρημο όπου τα ζώα ζουν ελεύθερα. Το πάρκο Kruger είναι το σπίτι των περισσότερων ρινόκερων στον κόσμο, γεγονός που το τοποθέτησε αμέσως πρώτο στην λίστα των λαθροκυνηγών.

Σύμφωνα με τον Eusebio, oι λαθροκυνηγοί παρακολουθούν την κίνηση των φυλάκων και των αστυνομικών και όταν πέφτει το σκοτάδι διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να κρυφτούν σε μέρη με λιγότερη περιφρούρηση. Την αυγή ξεκινούν το κυνήγι. 

Σχετικά με το τρόπο που αποσπούν το κέρατο από το θύμα τους αναφέρει: «Για τους περισσότερους είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Εμείς, όμως, είμαστε συνηθισμένοι και δεν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Είμαστε σκληροτράχηλοι».

Όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Eusebio, οι λαθροκυνηγοί εργάζονται συνήθως σε ομάδες των τριών. Ο ένας πυροβολεί το ρινόκερο, ο δεύτερος κόβει το κέρατο και ο τρίτος παραφυλάει για να μη συλληφθούν.

Συνολικά, ο Eusebio έχει συμμετάσχει σε τέσσερα ταξίδια στο Kruger Park, τα οποία του απέφεραν περίπου $ 10.000. Αν και δε δηλώνει περήφανος για τις πράξεις του, τονίζει ότι είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να εξασφαλίσει στην οικογένειά του τροφή και στέγη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους 42 λαθροκυνηγούς που σκοτώθηκαν στη Νότια Αφρική τον περασμένο χρόνο ήταν ο νεότερος αδελφός του Eusebio, ο Πάολο. Άφησε πίσω δύο γυναίκες, δύο παιδιά και τους γονείς του. 

Στην Ασία το κέρατο του ρινόκερου στη μαύρη αγορά κοστίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια το κιλό επειδή θεωρείται θεραπευτικό ενάντια στον καρκίνο, καθώς και αφροδισιακό… συνέχεια