Γεωργία χωρίς επιδοτήσεις

ΣΤΗΝ επιδότηση των ελαιοπαραγωγών θα υπάρχει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μείωση. Υπάρχει διαφωνία ακόμα για το πόσο ακριβώς θα είναι αλλά δεν πρόκειται να είναι μικρότερη από 12% και μεγαλύτερη από 30%

Κάποιοι αγρότες της περιοχής θα καλύψουν τη διαφορά από τις υπόλοιπες καλλιέργειες μιας και σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ θα παίρνουν επιδότηση τώρα όλες οι δενδρώδεις, από αμπέλια μέχρι πορτοκαλιές. Πέρα όμως από τις υποκατηγορίες και από τις “διορθώσεις” ανά γεωγραφική περιοχή που θα γίνουν για να μην υπάρχουν κραυγαλέες διαφορές, η μείωση είναι μείωση και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.

Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται οδηγεί σταδιακά στην απεξάρτηση της γεωργίας από την επιδότηση και αυτό είναι ένα γεγονός που θα πρέπει να απασχολήσει όλους όσοι ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα. Το να ξεκινήσει στα καφενεία ένας ανέξοδος μικροκομματικός καβγάς για το ποιος μπορούσε να χτυπήσει πιο δυνατά το χέρι στο τραπέζι και να πάρει περισσότερα λεφτά ή αν ωφελούνται περισσότερο οι Κρητικοί ή οι Λαρισαίοι, δεν έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο πέρα από την ψυχολογική ικανοποίηση του κάθε… πικραμένου. Επιπρόσθετα είδαμε και τα χαΐρια με τις διαπραγματεύσεις της μαγκιάς και του ουάου!

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Πηγή: eleftheriaonline.gr