Μέρκελ: Κάτω από την Ιστορία δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή

Την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας, δείχνοντας κατανόηση για τα ανοιχτά τραύματα στην Ελλάδα και άλλες χώρες, αναγνώρισε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η Άνγκελα Μέρκελ έστειλε σαφές μήνυμα κατά της λήθης σε όσους επιθυμούν να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας. Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή της υπογράμμισε ότι κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική (σ.σ. διαχωριστική) γραμμή».

«Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού» επισήμανε η Μέρκελ, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις γύρω από τα ελληνικά αιτήματα για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

«Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι θα είναι για την ίδια «μία πολύ σημαντική στιγμή» όταν θα μεταβεί στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με το Ρώσο πρόεδρο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών», για τους οποίους ευθύνεται η Γερμανία στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ