Εντοπίστηκαν νεκρές ζώνες στον Ατλαντικό

Τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπιστεί στους ωκεανούς περιοχές όπου είτε υπάρχει έλλειψη οξυγόνου είτε τα επίπεδα του είναι εξαιρετικά χαμηλά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περιοχές αυτές να μην μπορούν να συντηρήσουν καμία μορφή ζωής. Για αυτό και έχουν λάβει την ονομασία «νεκρές ζώνες». Μια νέα ερευνητική αποστολή ανακάλυψε νέες νεκρές ζώνες στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η ανακάλυψη

Ερευνητές του GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel στη Γερμανία ανακάλυψαν νεκρές ζώνες δεκάδων χλμ με ορισμένες να έχουν έκταση περίπου 160 χλμ. Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των περιοχών είναι ότι τα νερά τους περιστρέφονται. Είναι περιοχές που μοιάζουν με γιγάντιες δίνες. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές σε αυτές τις περιοχές παράγεται οξυγόνο αλλά οι δίνες δεν του επιτρέπουν να «διαφύγει» και να διασκορπιστεί αλλά καταναλώνεται γρήγορα μέσα στις δίνες. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι δίνες αυτές σχηματίζονται κυρίως στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Αφρικής και αρχίζουν να μετακινούνται προς το εσωτερικό του Ατλαντικού Ωκεανού.

Αυτή τη στιγμή η περιοχή που απειλείται περισσότερο από το φαινόμενο είναι το αρχιπέλαγος του Κάπο Βέρντε αφού είναι πιθανή η έλευση εκεί υδάτων που δεν θα περιέχουν οξυγόνο προκαλώντας διαφόρων ειδών καταστροφές στα τοπικά οικοσυστήματα δημιουργώντας όπως είναι ευνόητο σοβαρά προβλήματα στη ζωή των κατοίκων των νησιών του αρχιπελάγους. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Biogeosciences».

Πηγή: tovima.gr