Μουσικό αφιέρωμα στον ποιητή της γενιάς του ’30, Γιώργο Σαραντάρη

Η μουσική συναντά την ποίηση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που θα φιλοξενήσει Δευτέρα και Τρίτη (21:00) μουσικό αφιέρωμα στον ποιητή της γενιάς του '30, Γιώργο Σαραντάρη, με τίτλο «Οι Πνοές του Μάη».
Θα ακουστούν 28 ποιήματά του, γραμμένα από το 1933 έως το 1940 και μελοποιημένα από τη Δάφνη Αλεξανδρή. Ερμηνεύουν οι: Μελίνα Τανάγρη, Αργυρώ Καπαρού, Θοδωρής Βουτσικάκης, Δημήτρης Νικολούδης και η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου, τους οποίους θα συνοδεύει επταμελής ορχήστρα.
Το μουσικό αφιέρωμα στον Γιώργο Σαραντάρη επιμελείται και παρουσιάζει η Λίνα Νικολακοπούλου.
Τα ποιήματα της συναυλίας είναι ανθολογημένα από τις συλλογές «Οι αγάπες του χρόνου» (1933), «Ουράνια» (1934), «Αστέρια» (1935), «Στους φίλους μιας άλλης χαράς» (1940), καθώς και ποιήματα που έχουν εκδοθεί στο περιοδικό «Τα Νέα Γράμματα Β, Γ, Δ», αποδεικνύοντας ότι η ποιητική γλώσσα του Γιώργου Σαραντάρη δεν μοιάζει, αλλά είναι σημερινή και μας αφορά όλους.
Ο Γιώργος Σαραντάρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, το 1908. Το 1912, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Μπολόνια της Ιταλίας. Εκεί, φοίτησε σε ιταλικά σχολεία και, στη συνέχεια, σπούδασε Νομικά στα Πανεπιστήμια της Μπολόνια και της Ματσεράτα.
Τον Μάρτιο του 1931, ήρθε στην Ελλάδα, για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και να εργαστεί. Κινήθηκε στους λογοτεχνικούς κύκλους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, παίρνοντας μέρος στις πνευματικές ζυμώσεις της δεκαετίας του ’30.
Το 1940, πολέμησε σαν απλός στρατιώτης στο Μέτωπο της Βορείου Ηπείρου, κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του συμπολεμιστή του, Οδυσσέα Ελύτη, η υγεία του κλονίστηκε και αρρώστησε, πιθανότατα από τύφο. Στις 26 Φεβρουαρίου του 1941, ο ποιητής και στοχαστής Γιώργος Σαραντάρης έφυγε από τη ζωή, στα 33 του χρόνια.

Πηγή: in.gr