Διαισθάνονται τον κίνδυνο

Του Τάσου Παππά

Λοιδορίες και χλευασμός: Αυτή ήταν η αντίδραση πολιτικών της αντιπολίτευσης και δημοσιολόγων που κινούνται σταθερά σε αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή στην είδηση ότι η Ρωσία πρότεινε επισήμως να γίνει η Ελλάδα το έκτο μέλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας που προτίθεται να δημιουργήσει η ομάδα των BRICS.

Και μόνο το γεγονός ότι οι πέντε αναπτυσσόμενες χώρες (Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία, Ν. Αφρική) επιλέγουν την Ελλάδα για εταίρο θα έπρεπε να προκαλεί τουλάχιστον ενδιαφέρον. Σε μια χώρα σαν τη δική μας, που βρίσκεται σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας και εκβιάζεται καθημερινώς από αντιπάλους οι οποίοι υποδύονται τους εταίρους, που δεν μπορεί να βγει στις αγορές για δανεισμό και έχει γίνει το κλοτσοσκούφι των ανεξάρτητων οίκων… αξιολόγησης, της δίνεται η ευκαιρία να διερευνήσει τη δυνατότητα να δανειστεί από πηγές, πέραν των γνωστών και μη εξαιρετέων.

Επίσης θα έπρεπε η αντίδραση να είναι θετική, όχι μόνο γιατί μπορεί να ευνοηθεί η Ελλάδα, αλλά και επειδή οποιαδήποτε συλλογική πρωτοβουλία που επιχειρεί να συγκροτήσει σε παγκόσμια κλίμακα ένα αντίπαλο δέος στην ασφυκτική υπεροχή του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δεν μπορεί παρά να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις καθημαγμένες χώρες του πλανήτη που έχουν νιώσει στο πετσί τους την… αλληλεγγύη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS θα προσφέρει δωρεάν ή άτοκο χρήμα, όπως ειρωνεύονται οι αντίπαλοι αυτής της υπόθεσης, ωστόσο αντικειμενικά θα είναι ένας ισχυρός ανταγωνιστικός πόλος. Κι αυτό δεν αρέσει καθόλου στις νεοφιλελεύθερες ελίτ της Δύσης, στα πολιτικά και μιντιακά δεκανίκια τους, γιατί χρησιμοποιούν τους παγκόσμιους οργανισμούς για να χειραγωγούν μέσω της θηλιάς του χρέους τις κυβερνήσεις και να ελέγχουν τις χώρες που πέφτουν στην ανάγκη τους.

Πηγή: efsyn.gr