«Θησαυροί»… από τα σκουπίδια

Μπορεί να έχουμε συνδέσει τη Χαλκιδική με τις εξορυκτικές δραστηριότητες και τις εντάσεις που προκαλούν, ωστόσο τούτη τη φορά οι εκσκαφείς που θα επιστρατευτούν μαζί με κόσκινα, μαγνήτες, αλλά και ανθρώπινα χέρια θα εξορύξουν πολύτιμα και σπάνια μέταλλα από τα …σκουπίδια.

Την ερχόμενη βδομάδα λοιπόν η εξόρυξη για την εξεύρεση χρυσού, πλατίνας και σπάνιων γαιών -μια ειδική κατηγορία μετάλλων, χρήσιμη στις ηλεκτρονικές εφαρμογές και τις νέες τεχνολογίες- θα γίνει στον ΧΥΤΑ Πολυγύρου.

Η φιλική προς το περιβάλλον εξόρυξη σκουπιδιών έχει στόχο να εντοπιστούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα που αποτελούν πηγή ανάκτησης σπάνιων μετάλλων, αλλά και να εξαχθούν συμπεράσματα για τη βιωσιμότητα παρόμοιων έργων, μελλοντικά.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η μεταλλειολόγος του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+ reclaim Ζωή Γαϊτανάρου, «το εγχείρημα είναι μια πιλοτική εφαρμογή σε μικρή κλίμακα, που πραγματοποιείται με τη λογική ότι ίσως υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία στα σκουπίδια, που μένει ανεκμετάλλευτη. Θέλουμε να δούμε αν αξίζει τον κόπο».

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνει η εκσκαφή δύο χιλιάδων κυβικών μέτρων θαμμένων απορριμμάτων ενώ θα αξιοποιηθεί ό,τι προκύψει μετά το κοσκίνισμα και τον μαγνητικό διαχωρισμό: το χώμα θα χρησιμοποιηθεί στον ίδιο τον ΧΥΤΑ, τα πλαστικά και τα χαρτιά θα οδηγηθούν στην ανακύκλωση ενώ τη μεγαλύτερη σημασία έχουν τα μέταλλα, που θα κρίνουν και τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Παράλληλα η επιστημονική ομάδα του έργου θα πραγματοποιεί δοκιμές στα εργαστήρια της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του ΕΜΠ προκειμένου να ερευνηθούν οι δυνατότητες ανάκτησης μετάλλων από σκόνη ηλεκτρονικών αποβλήτων με τη βοήθεια διαδεδομένων τεχνικών στη μεταλλευτική και τη μεταλλουργία.

Η εξόρυξη αποβλήτων είναι μια παλιά ιδέα στο εξωτερικό που είχε μάλιστα μεγάλη απήχηση παλαιότερα και εγκαταλείφθηκε γιατί θεωρήθηκε ασύμφορη οικονομικά. «Τα δεδομένα, σήμερα, έχουν αλλάξει καθώς οι τιμές των μετάλλων σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο. Παράλληλα, η χρήση των φυσικών πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολλαπλάσια, γεγονός που καθιστά επιτακτική την διαχείριση των φυσικών πόρων με έναν πιο βιώσιμο τρόπο και με στόχο να μειωθεί το ανθρώπινο αποτύπωμα. Τη στιγμή που στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι υπάρχουν 150.000 με 500.000 χώροι ταφής απορριμμάτων τίθεται πλέον ακόμη περισσότερο το θέμα τού τι αφήνουμε στις επόμενες γενιές» επισημαίνει η κ. Γαϊτανάρου και τονίζει ότι «ήδη μας κοστίζει πολύ ως χώρα να απειλούμαστε με πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ». Άλλωστε σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει την επεξεργασία απορριμμάτων που προέρχονται από χωματερές και ΧΥΤΑ, προσθέτει η ίδια.

Η δράση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και μέσα στο καλοκαίρι αναμένονται τα πρώτα συμπεράσματα ενώ έχει ξεκινήσει και έρευνα με ερωτηματολόγια για την καταγραφή των θέσεων–σκέψεων του κοινού για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα υλοποιούν ο Δήμος Πολυγύρου, η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του ΕΜΠ και η Ηλέκτωρ Α.Ε., με συντονίστρια δικαιούχο την εταιρεία ENVECO A.E.. 

Πηγή: efsyn.gr