Βρες την (άγνωστη) περιοχή Natura που βρίσκεται κοντά στο σπίτι σου!

Αλήθεια πόσες φορές έχετε επισκεφθεί ένα τόπο σε κάποιο νησί ή σε βουνό ή θαυμάσει ένα τοπίο χωρίς να γνωρίζετε ότι είστε μέσα σε μια προστατευόμενη περιοχή ή ποιο είδος προστατεύεται; Αυτή η γνώση δεν θα έδινε μια άλλη οπτική στις διακοπές σας; Γνωρίζετε ότι σε μόλις πέντε χιλιόμετρα απόσταση από την πλατεία Συντάγματος βρίσκεται μια προστατευόμενη περιοχή Natura 2000;

Τώρα που το ακούτε πάει κάπου το μυαλό σας; Οι περισσότεροι από εμάς που μένουμε στην Αττική και κοιτάμε σχεδόν καθημερινά κάποια πλευρά του Υμηττού δεν γνωρίζουμε ότι ανήκει στις ευρωπαϊκά προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, λόγω της σημαντικής οικολογικής του αξίας.

Με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα Natura 2000, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς παρουσιάζει ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο αναζήτησης προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και γνωριμίας με τη φύση που βρίσκεται δίπλα μας. Η μέθοδος απλή: επισκεφτείτε τη σελίδα www.wwf.eu/naturemap/ και πληκτρολογήστε την περιοχή ή ακόμα και τη διεύθυνση σας, επιλέξτε την απόσταση και βρείτε τις κοντινότερες περιοχές Natura. Ενημερωθείτε για τα είδη και τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Δεν είναι μια πολύ καλή ιδέα για να οργανώσετε μια κυριακάτικη εκδρομή δίπλα στην πόλη σας;

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας 100 περιβαλλοντικών οργανώσεων, «Συναγερμός για τη φύση», ενάντια στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προβεί σε αποδυνάμωση της απαραίτητης για την προστασία του περιβάλλοντος νομικής προστασίας, η ενημέρωση και η γνωριμία με τα μέρη που προστατεύονται είναι ζωτική. Δίπλα σου μπορεί να υπάρχει ένας επίγειος παράδεισος. Γνώρισε τον. Προστάτεψε τον. Υπόγραψε και εσύ εδώ και στείλε ένα ηχηρό μήνυμα στους πολιτικούς της Ευρώπης.

Το εργαλείο Βρες την περιοχή Natura κοντά σου είναι ένα ευρωπαϊκό εργαλείο το οποίο πραγματοποιεί αναζήτηση σε περισσότερες από 27000 περιοχές Natura 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για περισσότερες και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες για την ελληνική φύση, το WWF Ελλάς έχει δημιουργήσει από το 2008 και συνεχώς εμπλουτίζει με στοιχεία τη διαδικτυακή χαρτογραφική εφαρμογή «Οικοσκόπιο», με στόχο να προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή φορέα άμεση, έγκυρη και κατανοητή πληροφορία για το περιβάλλον της χώρας μας.