Κίνα: «Ξεναγούν» στις φυλακές πολιτικούς προς γνώση και συμμόρφωση

Να συνειδητοποιήσουν τι τους… περιμένει αν σκεφτούν να παρανομήσουν έχουν σαν στόχο οι «ξεναγήσεις» κυβερνητικών αξιωματούχων σε φυλακές της Κίνας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας China Daily, οι κινεζικές αρχές «ξεναγούν» αξιωματούχους και μέλη των οικογενειών τους σε φυλακές ως προειδοποίηση κατά της διαφθοράς.
Στο Χουμπέι, την ανατολική περιφέρεια της Κίνας, 70 στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος και οι σύζυγοί τους «επισκέφθηκαν πρώην αξιωματούχους στη φυλακή της πόλης και διέμειναν μια μέρα στη φυλακή ως επιμορφωτική προειδοποίηση» σημειώνει η εφημερίδα.
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει θέση την καταπολέμηση της διαφθοράς στην κορυφή των προτεραιοτήτων του από τότε που ανέλαβε την εξουσία εδώ και δύο χρόνια, ερευνώντας και συλλαμβάνοντας υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους της κυβέρνησης, υψηλόβαθμα στελέχη στις ένοπλες δυνάμεις και μεγαλοεπιχειρηματίες.
Οι ξεναγήσεις στις φυλακές, που συμπεριέλαβαν επισκέψεις σε πρώην συνεργάτες και διευθυντές που εκτίουν ποινές για δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας, αποτέλεσαν μια ωμή υπενθύμιση του Πεκίνου ενάντια στη διαφθορά.
Η China Daily αναφέρει ότι φωτογραφίες των ανακρίσεων είναι αναρτημένες στους τοίχους της φυλακής προς συμμόρφωση. «Είναι εντυπωσιακό να έχει παρακολουθήσει κανείς τη βαθιά μεταμέλεια των πρώην αξιωματούχων ενώ εκτίουν την ποινή τους στη φυλακή», δηλώνει στην εφημερίδα ένας αξιωματούχος της περιφέρειας Χουμπέι.
Η Κεντρική Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου ανακοίνωσε ότι οι επισκέψεις έχουν σκοπό να θυμίσουν στους αξιωματούχους «τη συνειδητοποίηση των παραβάσεων που σχετίζονται με τη διαφθορά», τονίζει η εφημερίδα.
Προσθέτει ότι αυτόν τον μήνα μερικά μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας δεν πήραν στα σοβαρά τον πόλεμο ενάντια στη διαφθορά. Μερικοί αξιωματικοί έχουν πει ότι η δωροδοκία είναι τόσο διάχυτη ώστε θα μπορούσε να υπονομεύσει την πολεμική ικανότητα της Κίνας.

Πηγές: ΑΠΕ/Reuters