ΨΗΦΙΣΜΑ συνέλευσης Κατοίκων Τοπικής Κοινότητας Παραλίου Άστρους

Π. Άστρος 13/5/2015

Δελτίο τύπου

Η Συνέλευση των κατοίκων του Παραλίου Άστρους που συνήλθε σήμερα. βάσει του άρθρου 85 του ν. "Καλλικράτης", στην αίθουσα του Διοικητηρίου και συζήτησε για όλα τα ζητήματα της Τοπικής Κοινότητας, αφού πρώτα ενημερώθηκε από τον πρόεδρο και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου για όλα τα θέματα και τις εξελίξεις, δηλώνει ότι:

1) Η σημερινή δημόσια συνεδρίαση είχε ως σκοπό την συζήτηση, ενημέρωση και ανάδειξη των προβλημάτων και των κυριότερων ζητημάτων που αφορούν την τοπική κοινότητα Παραλίου Άστρους, έτσι όπως τα διαχειρίζεται το τοπικό συμβούλιο και η δημοτική αρχή και κυρίως έτσι όπως τα βιώνουν οι κάτοικοι και οι πολίτες της κοινότητας.

2) Κοινοποιούμε την λίστα των ζητημάτων που συζητήθηκαν και των θεμάτων που τέθηκαν στην συνέλευση προς την διοίκηση του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, η οποία ιεραρχικά έχει αυξημένες ευθύνες για την επίλυση πολλών εκ των θεμάτων αυτών με την …μεταφορική σημείωση πως "η αγελάδα που λέγεται Π. Άστρος δεν γίνεται μόνο να αρμέγεται αλλά πρέπει συγχρόνως να φροντίζεται και να ταΐζεται".

3) Προτάσσουμε τους ρόλους της συνεργασίας και της συνεννόησης με την δημοτική αρχή του δήμου και όχι της αντιπαλότητας ή της αποδόμησης του έργου ή των προσωπικοτήτων, με στόχο την κοινή και συμφέρουσα για όλους επιτυχία αυτής της δημοτικής θητείας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η πιθανή αποτυχία θα στραφεί εναντίον όλων (Δήμου-Κοινότητας-Πολιτών).

Θέματα Γενικής Συνέλευσης:

Ενημέρωση προέδρου για την υλοποίηση του προεκλογικού σχεδιασμού:

1) Δίκτυο ύδρευσης/αποχέτευσης: Έγινε διεξοδική ενημέρωση από τον αρμόδιο πρόεδρο της ΔΕΥΑΒΚ κ. Βλάχο. Έχουν γίνει επιδιορθώσεις στο υπάρχον δίκτυο ύδρευσης ενόψει και της θερινής περιόδου. Υπάρχει σχεδιασμός για κατασκευή νέου τμήματος. Οι εργασίες για το δίκτυο αποχέτευσης εντός του οικισμού του Παραλίου Άστρους θα ξεκινήσουν μετά το πέρας της θερινής περιόδου.

2)Χώροι Στάθμευσης: Έχουν ενοικιαστεί από τον δήμο χώροι πλησίον της πλατείας για 2 χρόνια, έγιναν παρεμβάσεις αναμόρφωσής τους για να είναι προσβάσιμοι, στο άμεσο διάστημα θα φωταγωγηθούν και θα δημοπρατηθούν δύο ακόμα σημαντικοί χώροι που καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών της θερινής περιόδου.

3)Διάνοιξη δρόμων του Σχεδίου Πόλεως: Καμία πρόοδος από τις εκλογές και μετά. Γραφειοκρατικά κολλήματα και καθυστερήσεις που δημιουργούν υποψίες έλλειψης πολιτικής βούλησης, παρά τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής.

4)Παιδικός Σταθμός: Με την ένταξη της επέκτασης του Σχεδίου Πόλεως, δίνεται η δυνατότητα διεκδίκησης ιδιωτικής χρηματοδότησης χωρίς εγγυημένο αποτέλεσμα, για την κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού σε χώρο που προβλέπεται από το νέο Σχέδιο. Διαμαρτυρίες από παρευρισκόμενους γονείς και αναφορά σε πάνω από 20 (!) οικογένειες του Π. Άστρους που πλήττονται από το συγκεκριμένο θέμα.

5)Αναστήλωση του Κάστρου: Διένεξη ανάμεσα στην Περιφέρεια και τον Δήμο για τον τρόπο υλοποίησης του σχεδίου. Θετική εξέλιξη που χαιρετίζει το Τοπικό Συμβούλιο η παραγματοποίηση εκδήλωσης από τον δήμο εντός του Κάστρου το φετινό καλοκαίρι

6)Αποκατάσταση και ανάδειξη του Φάρου: Θετική πρόθεση από τον Δήμαρχο κ. Μαντά για προσέγγιση του Πολεμικού Ναυτικού

7)Αξιοποίηση της περιουσίας του Κληροδοτήματος Δεληγιάννη: Ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με τον κ. Δήμαρχο η διαδικασία νομιμοποίησης των χώρων του κληροδοτήματος (2όροφο κτίριο πρώην Κοινοτικού Γραφείου) και αναμένεται η διεκπεραίωση της διαδικασίας δημοπράτησης του. Σχέδιο ανακαίνισης και ανάπλασης και του κτιρίου του "Διοικητηρίου", προς αξιοποίηση και εισφορά εσόδων στο κληροδότημα.

8)Συχνότερη συγκομιδή απορριμάτων κατά την θερινή περίοδο: Ενημέρωση από τον πρόεδρο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δήμος σε θέματα χρηματοδότησης και προσωπικού. Αναμονή για την οριστική λύση διαχείρισης των απορριμάτων που πέτυχε ο δήμος, σε συνεργασία και με ιδιώτη.

9)Φωτισμοί δρόμων (Νησί) και φωτισμός Κάστρου: Σχεδιασμός για αξιοποίηση της μελλοντικής ΣΑΤΑ ή άλλης χρηματοδότησης για ενίσχυση του δημοτικού φωτισμού σε δρόμους του νησιού όπου υπάρχει σοβαρό και μακροχρόνιο πρόβλημα σκότους. Συνεργασία με τον δήμο και αποκατάσταση & τοποθέτηση προστατευτικών (από τα σπασίματα) στους προβολείς του κάστρου.

10) Συντήρηση και διάνοιξη αγροτικών δρόμων: Συνεργασία με τον αντιδήμαρχο κ. Γκαύρο και εξαιρετικό αποτέλεσμα που είχε να πραγματοποιηθεί πολλά χρόνια στους αγροτικούς δρόμους του Παραλίου Άστρους για το 2014. Αναμένεται ανάλογη συνέχεια και το 2015

Θέματα της συνέλευσης που τέθηκαν από τον πρόεδρο και τους κατοίκους και αφορούν ζητήματα της "καθημερινότητας":

1) Οδός Σωκράτη Καλλίτση: Έχουν διατεθεί 25.000 από την ΣΑΤΑ του Π. Άστρους για την εκπόνηση μελέτης από τον Δήμο. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ενδιαφέρον από τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη για το έργο, όπου διαπιστώθηκε διαφωνία με τον σχεδιασμό του δήμου. Έντονα παράπονα και παρεμβάσεις στην συνέλευση από επαγγελματίες της οδού για την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Αποκατάσταση της πρόσβασης στην παραλία (σκάλες) σε συνεργασία με τον δήμο.

2) Παιδική Χαρά: Γραφειοκρατική αντιμετώπιση από τον δήμο στα όρια του εμπαιγμού, παρά τις συνεχείς προσπάθειες του πρόεδρου. Προσπάθειες για υποτυπώδη καθαρισμό του χώρου για την πρόσβαση και την ασφάλεια των μικρών παιδιών.

3) Αδέσποτα σκυλιά: Για πολλούς μήνες η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου με πολλούς τραυματισμούς πολιτών. Δυστυχώς υπήρξαν θλιβερά φαινόμενα δηλητηριασμού των ζώων και θανάτου τους από τροχαία. Με μεγάλη καθυστέρηση η αντίδραση του δήμου η οποία απλώς περιόρισε το πρόβλημα αλλά δεν το έλυσε. Πολλά παράπονα και παρεμβάσεις πολιτών στην συνέλευση.

4) Καθαρισμός Ιδιόκτητων Οικοπέδων εντός Οικισμού: Ο Δήμος δεν έχει εφαρμόσει την νομοθεσία υποχρεωτικού καθαρισμού και επιβολής των εξόδων στους ιδιοκτήτες που δεν συμμορφώνονται με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι πολύ άσχημη σε πολλά σημεία. Πολλά παράπονα και παρεμβάσεις πολιτών στην συνέλευση με αναφορά σε συγκεκριμένα οικόπεδα

5) Κυκλοφοριακή Ρύθμιση στην Κεντρική Πλατεία: Παρά την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου και τις συνεχείς οχλήσεις του προέδρου για την ψήφιση νέας κανονιστική πράξης που να ρυθμίζει με νόμιμο τρόπο την κυκλοφορία και την στάθμευση στους χώρους της πλατείας, η δημοτική αρχή αδιαφορεί και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία σχετική απόφαση. Το πρόβλημα θα διογκωθεί ενόψει και της θερινής περιόδου. Οι προτάσεις του προέδρου είναι συγκεκριμένες: Σηματοδότηση, διαγραμμίσεις, χώροι στάθμευσης ΑΜΕΑ, επαρκής αστυνόμευση. Αναφορά στις νέες δυνατότητες στάθμευσης -εκτός πλατείας- με τα οικόπεδα που προστέθηκαν την φετινή περίοδο.Πολλά παράπονα και παρεμβάσεις πολιτών στην συνέλευση.

6) Μονοδρόμιση περιφερειακού δρόμου Νησιού: Προκλητική καθυστέρηση από τον δήμο εφαρμογής των νόμιμων αποφάσεων. Υπόνοιες υπολογισμού του πολιτικού κόστους. Πολλά παράπονα πολιτών.

7) Πώληση ακινήτου (πρώην ιδιοκτησίας Αβραντίνη) στο Νησί: Ενώ χώροι του συγκεκριμένου ακινήτου έχουν καταγραφεί ως δημόσιοι από την επιτροπή καταγραφής της δημόσιας περιουσίας του Π. Άστρους (οικ. Ν. 21 στον κατάλογο), εντούτοις γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησίας μεταξύ ιδιωτών. Σχετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου ζητά την προστασία της ακεραιότητας του δημοσίου χώρου και αναμένονται οι προβλεπόμενες ενέργειες της αρμόδιας επιτροπής και των υπηρεσιών του δήμου προς ενημέρωσης της Κτηματικής Υπηρεσίας και των πολιτών.

8)Ακύρωση από το Λιμενικό Ταμείο της απόφασης (τοπικού και δημοτικού συμβουλίου) για τους Μικροπολιτές: Ενημέρωση του προέδρου για το συγκεκριμένο ζήτημα και έκφραση αγανάκτησης και λύπης για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι και οι αποφάσεις των θεσμοθετημένων οργάνων.

9)Κλείσιμο λακούβων με άσφαλτο με ενέργειες του προέδρου και βοήθεια της Περιφέρειας – Αποκατάσταση της εισόδου του Κοιμητηρίου Π. Άστρους. Πολλά παράπονα και διαμαρτυρίες πολιτών για την κατάσταση των δρόμων.

10) Τσιμεντόστρωση-δεντροφύτευση δρόμου πλησίον του γηπέδου με ενέργειες του προέδρου, φυτόρια από τον δήμο και τη βοήθεια της εργολαβίας του λιμανιού. Συντήρηση των φυτών από τις ενέργειες φιλότιμου συμπολίτης μας.

11) Γαλάζια Σημαία: Ενημέρωση της συνέλευσης για την φετινή αρνητική εξέλιξη. Αγανάκτηση και κραυγές από τους συμμετέχοντες στην συνέλευση. Αναπάντητα ερωτήματα από την δημοτική αρχή.

Τοποθέτηση προέδρου:\

  • Για το ζήτημα της "Πάγιας προκαταβολής" στα Τοπικά Συμβούλια ως σημαντικού εργαλείου υλοποίησης έργου και αντιμετώπισης προβλημάτων καθημερινότητας, του οποίου η εφαρμογή αναμένεται.
  • Για τη σχέση και συνεννόηση του προέδρου της κοινότητας με τους κατοίκους και την συμμόρφωση όλων απέναντι στην νομιμότητα καθώς και την καλή συνεργασία προς όφελος όλων και κυρίως της κοινότητας.

Ομόφωνη Κατάθεση Ψηφίσματος προς τον Δήμο.