ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Κύριε Υπουργέ,

Με την επιστολή αυτή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για μια προσβολή και ύβρι της ιστορικής μνήμης που διαπράττεται από τον Δήμο Τρίπολης και άπτεται της δικής σας κυβερνητικής ευθύνης.

Τα Τρίκορφα υπήρξαν το πρώτο οργανωμένο στρατόπεδο της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης του 1821. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, με πρόεδρο της Εφορίας του Στρατοπέδου τον Κανέλλο Δεληγιάνη, και εκεί εγκαταστάθηκε ο Δημήτριος Υψηλάντης ως εκπρόσωπος της Ανωτάτης Αρχής. Από το ιστορικό αυτό στρατόπεδο σώζονται μέχρι σήμερα οι περισσότερες οχυρώσεις του (ταμπούρια). Στο χώρο αυτόν έχει καταγραφεί σειρά μαχών σε όλες τις εξεγέρσεις για την ελευθερία των Ελλήνων (1770, 1779, 1821, 1825).

Με ομόφωνες αποφάσεις και μελέτη των καποδιστριακών Δήμων Τρίπολης και Φαλάνθου αιτήθηκε η αναγνώριση του χώρου ως ιστορικού. Το 2013 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) κήρυξε ομόφωνα τα Τρίκορφα χώρο ιστορικό (ΦΕΚ 326/ΤΑΑΠΘ/13.09.2013). Είμαι ένας εκ των συντακτών της σχετικής μελέτης και θεωρώ υποχρέωσή μου να σας ενημερώσω για τις σημερινές ενέργειες του Δήμου Τρίπολης.

Σε επαφή με τον ιστορικό χώρο των Τρικόρφων και σε εγκαταλελειμμένο λατομείο, ο Δήμος Τρίπολης δημιούργησε πρόσφατα παρανόμως Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Αν, μάλιστα, δεν είχε καταστραφεί, τη δεκαετία του ’60, από τον ιδιοκτήτη του λατομείου, ένα ταμπούρι, που χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ύλη παραγωγής αμμοχάλικου, το λατομείο αυτό θα είχε συμπεριληφθεί στον αναγνωρισμένο ιστορικό χώρο των Τρικόρφων.

Επιπροσθέτως, ο ΧΑΔΑ βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Νοσοκομείο της πόλης, στο οποίο συστεγάζεται και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Τριπόλεως, καθώς και από το στρατόπεδο νεοσυλλέκτων «Στρατηγού Θεοδώρου Κολοκοτρώνη» του 11ου Συντάγματος Πεζικού. Πράγμα που δημιουργεί πολλαπλούς και σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Γνωρίζουμε ότι δεν είναι στην άμεση αρμοδιότητά σας η λειτουργία του ΧΑΔΑ, όμως τα στοιχεία που προαναφέραμε είναι αρκετά για να υπάρξει δική σας παρέμβαση, για σεβασμό στην ιστορική μνήμη και αποτροπή της καταστροφής του περιαστικού δασικού περιβάλλοντος της Τρίπολης, που εφάπτεται και προστατεύει το στρατόπεδο και την πόλη.

Τρίπολη, 27 Μαΐου 2015

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΕΜΜΟΣ