Η «αχίλλειος πτέρνα» του Έμπολα

Την «αχίλλειο πτέρνα» του Έμπολα υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ σε μια πρωτεΐνη η οποία φάνηκε σε έρευνα να αποτελεί ασπίδα στην μόλυνση από τον ιό.

Συγκεκριμένα, στην έρευνά τους σε ποντίκια επιστήμονες βρήκαν ένα είδος «μοριακού φραγμού» που εμποδίζει τη διείσδυση του ιού στο εσωτερικό των κυττάρων. Πρόκειται για την πρωτεΐνη Niemann-Pick C1 (NPC1) που βρίσκεται στο εσωτερικό των κυττάρων του ανοσοποιητικού και σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ιός δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό χωρίς να προσκολληθεί σε αυτήν, ούτε και να αναπαραχθεί. Και αποδείχθηκε ότι τα γενετικά τροποποιημένα για να μην παράγουν την πρωτεΐνη NPC1 ποντίκια ήταν «απολύτως ανθεκτικά» στον Έμπολα, ενώ όλα τα άλλα προσβλήθηκαν από τον ιό.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι η NPC1 λειτουργεί ως η "αχίλλειος πτέρνα" του Έμπολα για τη μόλυνση του οργανισμού», εξηγεί ο Κάρτικ Σάντραν, αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στην ιατρική σχολή Γεσίβα στη Νέα Υόρκη, μέλος της επιστημονικής ομάδας και συνέχισε: «Ιδανικά μελλοντικές έρευνες στους ανθρώπους που θα γίνουν βάσει των αποτελεσμάτων των εργασιών στα ποντίκια θα καταλήξουν στη δημιουργία σκευασμάτων εναντίον του ιού που θα στοχεύουν αποτελεσματικά στην πρωτεΐνη NPC1».

Αυτό, σύμφωνα με τον επιστήμονα, θα εμποδίσει τη μόλυνση όχι μόνο από τον ιό αλλά και από άλλους ιούς, που είναι πολύ παθογόνοι και εξαρτώνται επίσης από την πρωτεΐνη NPC1 για να πολλαπλασιαστούν.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση mBio της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, είχε στόχο να επιβεβαιώσει τον σημαντικό ρόλο της ΝPC1 στη μόλυνση από τον ιό αλλά είχε και παράπλευρες… ανακαλύψεις καθώς αυτή η πρωτεΐνη είναι επίσης σημαντική για τη μεταφορά της χοληστερίνης στα κύτταρα.

Κατά συνέπεια όσοι λόγω μιας γενετικής ανωμαλίας δεν την παράγουν υποφέρουν από τη νόσο Niemann-Pick (Νίμαν-Πικ), που σημαίνει ότι τα κύτταρά τους φράζουν από μια συσσώρευση της χοληστερίνης.

Έτσι ανέκυψε το θέμα ότι μια θεραπεία που θα απέκλειε την πρόσβαση Έμπολα στην πρωτεΐνη NPC1 θα εμπόδιζε επίσης τη φυσιολογική μεταφορά της χοληστερίνης στα κύτταρα, ωστόσο ο Άντριου Χέρμπερτ, ιολόγος του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου για τις Μολυσματικές Ασθένειες του Στρατού των ΗΠΑ (USAMRIID), είναι καθησυχαστικός.

«Οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί δεν θα παρουσίαζαν κάποιο πρόβλημα ανοχής καθώς θα λαμβάνεται μόνον για μικρό χρονικό διάστημα», διευκρίνισε.

Πηγή: efsyn.gr