4 στους 10 Έλληνες υποφέρουν από Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες υποφέρουν από συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου (ΓΟΠΝ) επιβεβαιώνοντας την αύξηση του επιπολασμού της πάθησης, παγκοσμίως. Στην Ανατολική Ασία, η συχνότητα κυμαίνεται από 2,5% έως 6,6% και στη Βόρεια Αμερική από 13,8% έως 25,8%.

Η 29η Μαΐου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πεπτικού με στόχο να αφυπνιστεί το κοινό για την καλύτερη πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας (WGO), Τζέιμς Τόουλι, σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, τονίζει ότι μία από τις βασικές προκλήσεις στην υγεία του πεπτικού παγκοσμίως σήμερα είναι η έλλειψη κατανόησης των αιτιών που σχετίζονται με τις παθήσεις του και αφορούν τόσο τους επαγγελματίες υγείας όσο και το ευρύ κοινό.

«Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι καλύτερα τι προκαλεί και τι ενεργοποιεί τα προβλήματα υγείας του πεπτικού και να προσφέρουμε στους ανθρώπους τη σωστή ενημέρωση ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα συμπτώματά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι παράγοντες που έχουν συντελέσει στην αύξηση της συχνότητας της νόσου, είναι η γήρανση του πληθυσμού (είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας), οι κακές διατροφικές συνήθειες (όπως η γρήγορη κατάποση ή η κατανάλωση πικάντικων ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα), το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Το 10-20% του γενικού πληθυσμού βιώνει τα συμπτώματα της νόσου σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ένα 5% υποφέρει καθημερινά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδραση της ΓΟΠΝ δεν περιορίζεται στα κλινικά συμπτώματα, αλλά επηρεάζει καθημερινά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, πάνω από το 80% των ατόμων με αίσθημα καύσου δεν απολάμβαναν το φαγητό τους, περισσότεροι από 60% είπαν ότι αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου, περισσότεροι από 40% είχαν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους, ενώ 20% ένιωθαν ότι επηρέαζε τη σεξουαλική ζωή τους.

Επίσης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα που αφορούσαν στην επίδραση της ΓΟΠΝ στην παραγωγικότητα στην εργασία, έδειξαν απώλεια έως και τριών ωρών εργασίας την εβδομάδα και απώλεια επιπλέον χρόνου συστηματικής παρουσίας στην εργασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό οικονομικό φορτίο, τουλάχιστον €55/εβδομάδα κατά μέσο όρο ανά εργαζόμενο με ΓΟΠΝ.

Ένας απλός, αποτελεσματικός και εξαιρετικά γρήγορος τρόπος αντιμετώπισης
της νόσου είναι η χορήγηση κατασταλτικών της παλινδρόμησης, όπως τα αλγινικά.

Τα αλγινικά, συγκρατούν τα οξέα εμποδίζοντας τα να παλινδρομήσουν προς τον οισοφάγο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της δημιουργίας ενός στρώματος γέλης μέσα στον θόλο του στομάχου, το οποίο επιπλέει στην επιφάνεια των γαστρικών υγρών και δεν τους επιτρέπει να «ανέβουν» προς τον οισοφάγο.

Τα αλγινικά δρούν πολύ γρήγορα και ανακουφίζουν μέσα σε 3 λεπτά, ενώ διαρκούν έως και 4 ώρες.

Ο μη συστημικός τρόπος δράσης των αλγινικών (δεν εισέρχονται στην γενική κυκλοφορία) τα καθιστά κατάλληλα για χορήγηση σε εγκύους, στις οποίες θα πρέπει να συστήνονται ως μονοθεραπεία, καθώς και σε ηλικιωμένα άτομα με πολλαπλή φαρμακευτική αγωγή που πάσχουν από καούρα.

Πηγή: tvxs.gr