Κύμα ακυρώσεων σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, λόγω έκτακτων πολιτικών εξελίξεων

Στο αέρα βρίσκονται αρκετές από τις πρεμιέρες επερχόμενων παραστάσεων, κυρίως του Σαββατοκύριακου που έρχεται, εξαιτίας του δημοψηφίσματος και των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Ήδη, σήμερα το πρωί έγινε γνωστό πως λόγω της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου, η προγραμματισμένη έναρξη του Φεστιβάλ Φιλίππων με την πρεμιέρα της περιοδείας του Εθνικού Θεάτρου για τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, μεταφέρεται μια μέρα νωρίτερα. Έτσι, αντί για 4 και 5 Ιουλίου όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, οι παραστάσεις θα δοθούν στις 3 και 4 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.

Επίσης, ακυρώνονται συνέδρια και διαλέξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η προγραμματισμένη για σήμερα διάλεξη του Δρος Serageldin, διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας, η οποία θα φιλοξενούνταν στο Μουσείο της Ακρόπολης, ακυρώθηκε σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Επίσης, το Αρχείο Πολέμου σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το Αρχείο Πολέμου επιθυμεί να σας πληροφορήσει ότι με λύπη του, και για προφανείς λόγους, η παρουσίαση του Sir Michael Graydon που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 4 Ιουλίου και ώρα 7.30 μ.μ., πρέπει να μετατεθεί σε μια προσεχή ημερομηνία, για την οποία θα σας ενημερώσουμε το συντομότερο δυνατόν. Ελπίζουμε πως οι φίλοι του Αρχείου θα κατανοήσουν ότι υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων, το χρονικό διάστημα που είχε προγραμματιστεί η πραγματοποίηση της εκδήλωσης ήταν πλέον ακατάλληλο».

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Λούκος έχει να αποφασίσει για το αν θα πραγματοποιηθούν όλες οι παραστάσεις ή όχι. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Στάθη Λιβαθινό, διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για να δουν αν θα γίνουν κανονικά οι παραστάσεις των «Τρωάδων» του Ευρυπίδη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με την οποία ανοίγουν τα Επιδαύρεια. Η επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού αναμένεται να βγει σήμερα.
Προς αναβολή φαίνεται ότι οδεύει και η πολυαναμενόμενη  παράσταση «Textilen», το νέο έργο της Μαρίας Ευσταθιάδη, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, η οποία είναι προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260 στις 5 και 6 Ιουλίου.

Με βάση τις εξελίξεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά ρευστές, αναμένεται τις επόμενες μέρες – ακόμα και ώρες –  να έχουμε ανακοινώσεις του είδους για περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, – τουλάχιστον όσον αφορά εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες να γίνουν την Κυριακή 5 Ιουλίου.
«Αχαρνής» – Ακυρώσεις
Οι προγραμματισμένες παραστάσεις του έργου «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, σε Λάρισα (Τετάρτη 1η Ιουλίου), Λαμία (Πέμπτη 2 Ιουλίου), Τρίκαλα (Παρασκευή 3 Ιουλίου), Βόλο (Σάββατο 4 Ιουλίου) και Δελφούς (Κυριακή 5 Ιουλίου) αναβάλλονται λόγω έκτακτων πολιτικών εξελίξεων.
Θα ακολουθήσει άμεσα ενημέρωση για τις νέες ημερομηνίες που θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις στις παραπάνω πόλεις. Οι παραστάσεις της Επιδαύρου στις 10 και 11 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Πηγή: naftemporiki.gr