Μέχρι και την Τετάρτη παρατείνεται η τραπεζική αργία, στα 60 ευρώ το όριο

Παράταση της τραπεζικής αργίας, που λήγει σήμερα το βράδυ, κατά δύο ημέρες, Τρίτη και Τετάρτη, αποφασίστηκε στη σύσκεψη των εκπροσώπων των διοικήσεων των τραπεζών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα.
Για την εφαρμογή της θα εκδοθεί υπουργική απόφαση.
Το όριο αναλήψεων παραμένει στα 60 ευρώ για το διήμερο Τρίτη-Τετάρτη, οπότε θα λειτουργήσουν ακριβώς τα ίδια τραπεζικά υποκαταστήματα για την παροχή των ίδιων τραπεζικών υπηρεσιών, όπως εξήγησε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη.
Η ίδια επισήμανε βέβαια ότι θα εκτιμηθεί και η σημερινή (Δευτέρα) απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ανάλογα θα κριθεί, εάν θα αλλάξουν οι αποφάσεις.
Ωστόσο η επιλογή αυτή της κυβέρνησης ενισχύει την άποψη ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μεταβάλλει το όριο του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) στη τηλεδιάσκεψή της σήμερα, Δευτέρα, ούτε να πάρει αποφάσεις που θα ανατρέψουν το καθεστώς για τις ελληνικές τράπεζες.
Αντίθετα, κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την Τετάρτη μετά την Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης. Κι αυτό γιατί εάν οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δώσει θετικό σήμα για επίτευξη νέας συμφωνίας την Τρίτη το βράδυ, τότε η ΕΚΤ την Τετάρτη θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον ELA και να αποκαταστήσει τις συνθήκες ρευστότητας στην αγορά.
Όπως ανέφερε ο κ. Μάρδας συντάσσεται και θα ανακοινωθεί η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τη λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων που θα περιλαμβάνει την παροχή διευρυμένων υπηρεσιών από το δίκτυο των τραπεζικών υποκαταστημάτων.
Η νέα αυτή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ εάν και μόλις υπάρξουν θετικές εξελίξεις, εξηγούν οι γνωρίζοντες, δείχνοντας τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Πηγή: in.gr