Αλαλούμ μεταξύ θεσμών – κυβέρνησης για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Πολλά προβλήματα έχουν παρουσιαστεί κατά την κατάρτιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που θα κατατεθεί σήμερα Τρίτη προς ψήφιση στη Βουλή με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, καθώς κυβέρνηση και θεσμοί δεν μπορούν ακόμη να συμφωνήσουν στην ποσοτικοποίηση πολλών μέτρων.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, παρέμεινε χθες στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στο Eurogroup, αλλά κυρίως στο σημερινό Euro Working Group που θα αποφασίσει για τη «χρηματοδότηση – γέφυρα» περιέπλεξε την κατάσταση, καθώς εκείνος είχε χειρισθεί το μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης και του καθορισμού των μέτρων.

Αν και την κατάρτιση του νομοσχεδίου έχει αναλάβει να συντονίσει ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς, επικουρούμενος από τους αρμόδιους υπουργούς, ωστόσο μέχρι και τις πρωινές ώρες οι διατάξεις του σχεδίου νόμου διαρκώς τροποποιούνταν, καθώς οι ποσοτικοποιήσεις των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ επί διαφόρων μέτρων είτε δεν ταίριαζαν μεταξύ τους , είτε δεν «κούμπωναν» με τα ελληνικά στοιχεία.

Το αλαλούμ αυτό θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα, καθώς δέσμευση της κυβέρνησης αποτελεί η νομοθέτηση της πρώτη δέσμης των προαπαιτούμενων μέτρων μέχρι αύριο Τετάρτη, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα και το νέο δάνειο.

Αύριο θα προχωρήσει η ψήφιση των φορολογικών μέτρων (ΦΠΑ, διεύρυνση της φορολογικής βάσης), των μέτρων για το συνταξιοδοτικό (θα πρέπει να εγκριθούν σήμερα από το Ελεγκτικό Συνέδριο), η ανεξαρτητοποίησης της ΕΛΣΤΑ και η εισαγωγή της ρήτρας ημιαυτόνομων περικοπών δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Θα ακολουθήσει στις 22 Ιουλίου  η ψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των τραπεζών (BRRD).

Εφόσον εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η νέα συμφωνία θα αποτελέσει τη βάση για τη σύναψη με τους δανειστές Μνημονίου Συνεννόησης (Μemorandum of Understanding -MoU).

Προκειμένου να συναφθεί αυτό η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέσα σε 4 εβδομάδες να προχωρήσει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, στην εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ, στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στην αγορά εργασίας και στην ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Πηγή: in.gr