Τα μικροσωματίδια του αέρα απειλούν με πρόωρους θανάτους

Τα μικροσκοπικά τοξικά σωματίδια που είναι διάσπαρτα στον αέρα που αναπνέουμε εξαιτίας της ρύπανσης της ατμόσφαιρας στις πόλεις, συνιστούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για πρόωρους θανάτους, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών ερευνητών, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Τζορτζ Θέρστον, καθηγητή υγείας του πληθυσμού στην Ιατρική Σχολή και το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για τη μία από τις μεγαλύτερες του είδους της μέχρι σήμερα, η οποία ανέλυσε στοιχεία μισού εκατομμυρίου ανθρώπων. Από τα ευρήματα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αερολύματα που περιέχουν σωματίδια αόρατα στο ανθρώπινο μάτι, με διάμετρο έως 2,5 μικρόμετρα ή εκατομμυριοστά του μέτρου (2,5 ΡΜ), μπορούν πράγματι να σκοτώσουν κάποιον πρόωρα.

Κίνδυνος πέρα από κάθε αμφιβολία

Στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health Perspectives», οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, πέρα από κάθε αμφιβολία, «τα σωματίδια του αέρα είναι όντως επιβλαβή για την υγεία, αυξάνοντας τη γενική θνησιμότητα, κυρίως τους θανάτους από καρδιαγγειακές νόσους, καθώς και τους θανάτους από αναπνευστικές παθήσεις στους μη καπνιστές».

Ακόμη και μια μικρή αύξηση στην ποσότητα των μικροσκοπικών σωματιδίων 2,5 ΡΜ στην ατμόσφαιρα (π.χ. έως 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) έχει ως συνέπεια μια αύξηση κατά 3% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία και, ειδικότερα, μια αύξηση κατά 10% των θανάτων από καρδιά. Στους μη καπνιστές, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνει κατά 27% λόγω αναπνευστικών παθήσεων.

Αρσενικό και υδράργυρος

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα αόρατα αερολύματα μπορούν να ξεφεύγουν από τις άμυνες του οργανισμού και να «τρυπώνουν» βαθιά στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος των ανθρώπων που εκτίθενται στη ρύπανση. Τα σωματίδια αυτά δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό με τον βήχα ή το φτάρνισμα, όπως συμβαίνει με τα μεγαλύτερα σωματίδια.

Ο κίνδυνο συνίσταται στο γεγονός ότι τα μικροσωματίδια αυτά αποτελούνται συνήθως από επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως αρσενικό και υδράργυρο, ενώ μπορούν να μεταφέρουν μέσα στο ανθρώπινο σώμα άλλους αέριους ρυπαντές, όπως οξείδια του θείου και του αζώτου.

Μάλιστα, αναφέρεται πως η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει την ίδια ζημιά στους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, μόρφωσης κ.λπ. Αναμένεται μάλιστα νέα έρευνα, η οποία θα επιχειρήσει να απομονώσει εκείνα τα μικροσκοπικά σωματίδια που είναι τα πιο τοξικά και επικίνδυνα απ' όλα και κατά πόσο αυτά προέρχονται κυρίως από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, τις χημικές βιομηχανίες ή τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που δουλεύουν με άνθρακα (λιγνίτη).

Πηγή: efsyn.gr