Ο πρώτος παραπληγικός που κατάφερε να κάνει έστω και μερικά βήματα χωρίς τη βοήθεια ρομποτικών κάτω άκρων είναι γεγονός: πρόκειται για έναν 26χρονο που ήταν τελείως παράλυτος από τη μέση και κάτω τα τελευταία πέντε χρόνια, ο οποίος κατάφερε να κινήσει τα πόδια του και να περπατήσει σχεδόν τέσσερα μέτρα χάρη στην υποστήριξη μιας ειδικής συσκευής που «διαβάζει» το μυαλό του.
Ανοίγοντας τον δρόμο για τα αναμενόμενα επιτεύγματα από τη συνέργεια της δύναμης του νου με την τεχνολογία, ο υπολογιστής που χρησιμοποίησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ διάβασε τα εγκεφαλικά κύματα του άνδρα στέλνοντας ηλεκτρικά σήματα που ενεργοποίησαν τoυς μυς των ποδιών.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό το πολλά υποσχόμενο μη επεμβατικό σύστημα πηγαίνει πέρα από τη χρήση συστημάτων εικονικής πραγματικότητας ή ρομποτικών εξωσκελετών.
Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ιρβάιν, δημιούργησαν μια νέα διεπαφή (interface) εγκεφάλου-υπολογιστή, που μπορεί να υπερκεράσει τη βλάβη στη σπονδυλική στήλη, η οποία προκαλεί την παράλυση: πρόκειται για μια «κάσκα» ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος που εφαρμόζει στο κεφάλι του ασθενούς καταγράφοντας την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου του, ενώ στους μυς των ποδιών τοποθετούνται ηλεκτρόδια.
Ο ασθενής εκπαιδεύεται νοητικά σε μια οθόνη υπολογιστή, πώς να στέλνει σήματα στα πόδια του, προκειμένου να τα κινήσει, ενώ πρόβλημα παραμένει ότι ο ασθενής δυσκολεύεται να κρατήσει την ισορροπία του όταν κάνει βήματα.
Η παραλυσία είναι το αποτέλεσμα τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη που αποκόπτουν τα νεύρα επικοινωνίας μεταξύ εγκεφάλου και κάτω άκρων καθώς τα νεύρα δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν ξανά.
Ωστόσο, καινοτομικά συστήματα μπορούν να «μεταφέρουν» τα ηλεκτρικά-νευρικά σήματα του εγκεφάλου παρακάμπτοντας την κατεστραμμένη περιοχή ώστε οι μύες των ποδιών να ανταποκρίνονται στις εντολές κίνησης.
Το θέμα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρο-τεχνολογίας «Journal of Neuroengineering and Rehabilitation» όπου οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι το νέο σύστημα έχει δοκιμαστεί μόνο σε έναν παράλυτο και χρειάζονται περισσότερες δοκιμές πριν την ευρύτερη αξιοποίησή του.
Επιπλέον η ογκώδης «κάσκα» επίκειται να αντικατασταθεί μελλοντικά από ένα εσωτερικό εγκεφαλικό εμφύτευμα που θα «λαμβάνει» τα εγκεφαλικά σήματα με μεγαλύτερη ακρίβεια και πιθανόν να επιτρέπει στον ασθενή όχι μόνο να κινεί τα πόδια του, αλλά και να τα νιώθει.
Πηγή: efsyn.gr