Καιρός φέρνει τους σεισμούς, καιρός τους αποκλείει

Η θεωρία της εποχικότητας στην εκδήλωση των σεισμών είχε και παλιότερα διατυπωθεί και επανέρχεται, χωρίς όμως να μπορεί επαρκώς να τεκμηριωθεί.

Οι πιο ισχυροί και με μεγαλύτερο εστιακό βάθος σεισμοί φαίνεται να επηρεάζονται από την εποχή του έτους, καθώς σημειώνονται συνήθως μεταξύ Απριλίου-Οκτωβρίου, διαπιστώνουν επιστήμονες που όμως δεν έχουν ανακαλύψει τα ακριβή αίτια γι αυτό.


Ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Ζονγκγουέν Ζαν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και τον Πίτερ Σίρερ του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Research Letters», σύμφωνα με το New Scientist, μελέτησαν όλους τους σεισμούς που σημειώθηκαν στη Γη, μετά το 1900.

Από τους συνολικά 60 ισχυρούς (άνω των 7 βαθμών) και με μεγάλο εστιακό βάθος σεισμούς (κάτω των 500 χιλιομέτρων), οι περισσότεροι (42) συνέβησαν την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου. Ανάλογο εποχικό πρότυπο δεν φαίνεται να υπάρχει στους μικρότερους και πιο ρηχούς σεισμούς. Προφανής εξήγηση δεν έχει για την ώρα βρεθεί. «Από φυσική σκοπιά, η εποχικότητα δεν έχει νόημα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.

Μια πιθανή αιτία είναι οι δυνάμεις που δέχεται ο πλανήτης από τη βαρύτητα του Ήλιου ή λόγω της περιστροφής γύρω από τον άξονά του και οι οποίες μπορεί να αυξομειώνονται ανάλογα με την εποχή του έτους. Όμως αυτές οι δυνάμεις είναι μικρές σε σχέση με τη βαρυτική επίδραση της Σελήνης πάνω στη Γη.

Από την άλλη, σε βάθη 500 έως 700 χιλιομέτρων οι θερμοκρασίες και οι πιέσεις είναι τόσο μεγάλες, που τα πετρώματα θα έπρεπε να είναι τόσο μαλακά, ώστε δεν θα ήταν καν πιθανό να υφίστανται ξαφνικά ρήγματα και να προκαλούνται σεισμοί.

Η εποχική τάση στους σεισμούς είχε για πρώτη φορά καταγραφεί στη δεκαετία του ΄30. Τις επόμενες δεκαετίες όμως, νέα στοιχεία και στατιστικά δεδομένα που ήλθαν στο φως, φάνηκε να αναιρούν τον ισχυρισμό αυτό. Η νέα μελέτη επαναφέρει το ζήτημα της εποχικότητας, αλλά δεν έχουν πειστεί όλοι επιστήμονες περί αυτού.

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση, η εποχικότητα είναι πολύ πιο ορατή σε μερικές περιοχές από ό,τι σε άλλες. Έτσι, π.χ. στη σεισμογενή Ιαπωνία σχεδόν όλοι οι ισχυροί και με μεγάλο εστιακό βάθος σεισμοί συμβαίνουν μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου.

Πηγή: ethnos.gr