Ανακοίνωση- Καταγγελία της «Κυνουρίας γη» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον χείμαρρο Τάνο

Αυτόνομη Δημοτική Παρέμβαση Πολιτών Βόρειας Κυνουρίας «Κυνουρίας γη»

Ανακοίνωση -καταγγελία

Τάνος: το ποτάμι  που αίρει  όλες τις «αμαρτίες» της Βόρειας Κυνουρίας.

Τι παρατηρήσαμε σε πρόσφατη επίσκεψή μας στον Τάνο.

Σκουπίδια και   μπάζα και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι «ατάκτως ερριμμένα», είναι η εικόνα που θα αντικρύσει όποιος κάνει μία επίσκεψη στον Τάνο , τόσο εντός της κοίτης του ποταμού όσο και στην «οργανωμένη» υποτίθεται χωματερή του Δήμου μας. Στη δεξιά όχθη θα  δει  να  εξελίσσεται  με  ταχείς  ρυθμούς  το  γεωλογικό  φαινόμενο  της  σύγχρονης ορογένεσης από σκουπίδια και ο «σκουπιδόλοφος» να δεσπόζει πλέον στον κάμπο της Θυρέας και να αποτελεί «αξιοθέατο» από το Άστρος, το  Παρ. Άστρος και τα Κάτω Βέρβενα, ενώ σε λίγο καιρό θα δούμε να υψώνονται και οι «σκουπιδόμπαλες» από τα σύμμεικτα σκουπίδια, της παραγωγής του δεματοποιητή που εγκαθιστά η Δημοτική Αρχή. Λίγο  χαμηλότερα  κάποιοι  «άγνωστοι»  (αλήθεια  ποιοι  να  είναι  άραγε  αυτοί;)  έχουν εγκαταστήσει ολόκληρη επιχείρηση και εκμεταλλεύονται το αμμοχάλικο με αποτέλεσμα η κοίτη να έχει κυριολεκτικά ξεγυμνωθεί.

Τι θα συμβεί όταν θα «αγριέψει» ο Τάνος;

Αν   σκεφτούμε   ότι   συχνά-πυκνά   ο   Τάνος   «αγριεύει»,   όλοι   μας   μπορούμε   να αντιληφθούμε τις ανυπολόγιστες καταστροφές για το περιβάλλον, την γεωργική παραγωγή, αλλά και το τουριστικό μας προϊόν.

Καταστροφή του θαλάσσιου και παραθαλάσσιου οικοσυστήματος, μιας περιοχής που υποτίθεται ότι είναι προστατευόμενη.

Τόνοι  σκουπιδιών  θα  καταλήξουν  στη  θάλασσα,  και  οι  Ψαράδες  για  μήνες  θα ψαρεύουν   καρέκλες, παπούτσια, στρώματα κ.λπ.   και στις ακτές μας θα ξεβράζονται για μήνες τα σκουπίδια.

Αλλά και εξαιτίας τις απογύμνωσης της κοίτης του Τάνου από τα αμμοχάλικα, είναι δεδομένο ότι θα πλημμυρήσουν σπίτια, αγροκτήματα  και θα καταστραφούν περιουσίες.

Είναι ευτύχημα που η περιοχή μας δεν έχει δεχτεί πρόσφατα έντονες βροχοπτώσεις (όπως  άλλες  περιοχές  της  Ελλάδας),  οπότε  αναμένεται  για  άλλη μια  φορά  να  μπει  σε εφαρμογή η «επιστημονική» και ανέξοδη «εξαφάνιση- εξαΰλωση» των σκουπιδιών, μέσω της «εναλλακτικής διαχείρισης» της πυρκαγιάς (η οποία θα ξεσπάσει «τυχαία» ή κατόπιν εμπρησμού από «γνωστούς-αγνώστους»), που εφαρμόζεται συχνά τα τελευταία χρόνια, ειδικά μάλιστα για τα σκουπίδια που έχουν κατακλύσει την κοίτη του Τάνου. Άλλωστε είναι γνωστό στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» ποιοι βάζουν τη φωτιά και όχι βέβαια οι Τσιγγάνοι που στοχοποιούνται.

Ποιοι ευθύνονται για το χάλι του Τάνου;

Προφανώς η Δημοτική Αρχή η οποία εναποθέτει ή επιτρέπει να εναποθέτουν πολίτες τα σκουπίδια τους στην κοίτη του Τάνου.

Τι κάνουν οι αρμόδιοι φορείς αλλά και οι δημότες;

Δυστυχώς αδιαφορούν ή συνειδητά σιωπούν.

–  Ο Δήμος εναποθέτει τα προϊόντα κλαδέματος μαζί με σκουπίδια στην κοίτη του Τάνου και δεν έχει χωροθετήσει κάποιον χώρο για την εναπόθεση των «πράσινων απορριμμάτων» όπου θα μπορούν με μικρή επεξεργασία να μετατρέπονται σε φυτόχωμα.

– Ο Φορέας Διαχείρισης  του Οικολογικού Πάρκου Πάρνωνα, που έχει την αρμοδιότητα εποπτείας  του συνειδητά (;) σιωπά (ο Τάνος όπως και όλοι οι χείμαρροι ανήκουν στην ζώνη προστασίας). Αλήθεια γιατί; Σημειώνεται ότι πριν 3-4 χρόνια, όταν ήταν άλλος ο Πρόεδρος του Φορέα, είχε αναδειχθεί το ζήτημα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του Τάνου.

Επειδή,

εμείς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Βόρειας  που εκπροσωπούμε την   Αυτόνομη Δημοτική Παρέμβαση Πολιτών Βόρειας Κυνουρίας  «Κυνουρίας   γη»   πιστεύοντας ότι η σιωπή είναι συνενοχή,  καταγγέλλουμε την κατάσταση που επικρατεί στον Τάνο, και, απαιτούμε από την Δημοτική Αρχή να απομακρύνει άμεσα τα σκουπίδια από την κοίτη του  Τάνου  (και  όχι  να  περιμένει  τους  «αγνώστους»  που  θα  βάλουν  φωτιά  να  τα εξαφανίσουν) καλούμε  τους  αρμόδιους  φορείς  και  υπηρεσίες,  στους  οποίους  κοινοποιείται η επιστολή  αυτή  και  το  φωτογραφικό  υλικό,  να  επιτελέσουν  το  καθήκον  που  τους  έχει αναθέσει η Πολιτεία και άπτεται της δραματικής σήμερα κατάστασης του Τάνου.

καλούμε τους δημότες και τους κατοίκους της περιοχής να διεκδικήσουν ένα καθαρό και μη επικίνδυνο Τάνο.

Ζητάμε   από  τα ΜΜΕ της περιοχής αλλά και όλης της Αρκαδίας, να αναδείξουν το πρόβλημα του Τάνου, έτσι ώστε να βοηθήσουν στη λύση του.

Βόρεια Κυνουρία, Πέμπτη 29 Οκτώβρη 2015

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας με την «Κυνουρίας γη»

Γιάννης Γιοβάς

Άγγελος Καμπύλης

Πατήστε εδώ για να δείτε το φωτογραφικό υλικό.