Σκοτώνει η ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία μας. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η ρύπανση του αέρα από μικροσωματίδια ευθύνεται για μια σειρά από ασθένειες που οδηγούν σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο.

Εν όψει του ετήσιου φόρουμ του ΠΟΥ την επόμενη εβδομάδα, όπου τα κράτη-μέλη θα επιχειρήσουν να καταρτίσουν έναν «οδικό χάρτη» για την αντιμετώπιση των υγειονομικών συνεπειών της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, ο Οργανισμός έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση που δείχνει ότι την τελευταία πενταετία η ρύπανση έχει αυξηθεί κατά 8% παγκοσμίως. «Η ταχύτητα με την οποία αυξάνεται η ρύπανση είναι ανησυχητική», δηλώνει η επικεφαλής του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του ΠΟΥ, Μαρία Νέιρα.

Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων που εκτίθενται σε βλαβερές ρυπογόνες ουσίες αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα υγείας: Εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιοπάθειες, καρκίνους του πνεύμονα και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, όπως το άσθμα. Ποσοστό άνω του 80% των κατοίκων αστικών περιοχών είναι εκτεθειμένο σε ποιότητα αέρα πολύ χαμηλότερη από τα επιτρεπόμενα όρια του ΠΟΥ (10 και 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για τους τύπους ).

Τα μικροσωματίδια στον αέρα τα οποία επιβαρύνουν την υγεία είναι κυρίως τα θειικά άλατα, τα νιτρικά και η αιθάλη, τα οποία προέρχονται είτε από πυρκαγιές δασών, είτε από τη χρήση ελαστικών στους αυτοκινητοδρόμους, είτε από την έρημο της Σαχάρας.

Η μελέτη του ΠΟΥ σε 795 πόλεις 67 χωρών του κόσμου έδειξε ότι το 56% των πόλεων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 100.000 κατοίκων, σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, δεν πληρούν τα κριτήριά του για την ποιότητα του αέρα.

Συγκεκριμένα, τον πλέον μολυσμένο αέρα εισπνέουν οι κάτοικοι χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου η ποσότητα μικροσωματιδίων είναι 5-10 φορές πάνω από το κανονικό. Αντίθετα, τα χαμηλότερα επίπεδα ρύπων καταγράφηκαν σε χώρες με υψηλό μέσο εισόδημα, με την καλύτερη ποιότητα αέρα να έχουν χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της περιοχής του Δυτικού Ειρηνικού.

«Οταν μολυσμένος αέρας καλύπτει τις πόλεις μας, οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί -οι νεαρότεροι, οι γηραιότεροι και οι φτωχότεροι- είναι εκείνοι που επηρεάζονται περισσότερο», σχολίασε η δρ Φλάβια Μπουστρέο του ΠΟΥ.

Μια θετική τάση που κατέγραψαν οι ερευνητές του ΠΟΥ είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη μόλυνση του αέρα. Πάνω από τις μισές πόλεις με υψηλό εισόδημα που παρακολουθούνται και πάνω από το ένα τρίτο εκείνων με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα κατάφεραν να μειώσουν τα επίπεδα ρυπογόνων ουσιών κατά 5% τα τελευταία πέντε χρόνια. Επίσης τα τελευταία δύο χρόνια η βάση δεδομένων του ΠΟΥ για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης διπλασιάστηκε και πλέον καλύπτει 3.000 πόλεις σε 103 χώρες.

Οι περισσότερες πηγές αστικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πέραν του ελέγχου των κατοίκων και απαιτούν δράση από τις δημοτικές αρχές, αλλά και μέτρα σε επίπεδο εθνικής και διεθνούς πολιτικής για την προώθηση των «πράσινων» συγκοινωνιών, της πιο αποδοτικής παραγωγής ενέργειας και της διαχείρισης αποβλήτων.

«Οταν βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα, μειώνονται και τα υγειονομικά κόστη από ασθένειες που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, βελτιώνεται η παραγωγικότητα των εργαζομένων και αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής», εξήγησε ο δρ Κάρλος Ντόρα του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού, ενδεχόμενη μείωση της ποσότητας των μικροσωματιδίων στον αέρα από 70 σε 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο θα οδηγούσε σε μείωση των θανάτων που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 15%.

Πηγή: ethnos.gr