Γέμισε «Γερμανούς» το Παράλιο Άστρος

«Γερμανός» ή Λευκή Αγριόσαλπα αλιευθείσα από ερασιτέχνη ψαρά στο Παλιό λιμάνι Παραλίου Άστρους

Η Αγριόσαλπα (Dusky spinefoot), ένα παρεξηγημένο ψάρι που του κόλλησαν το παρατσούκλι «Γερμανός» αφθονεί τελευταία στη θαλάσσια περιοχή του Παραλίου Άστρους.

Αυτοί οι «Γερμανοί» ψαρεύονται… αλλά πετιούνται από πολλούς ψαράδες και πάλι στη θάλασσα. Την ίδια στιγμή στην Κύπρο η αγορά τους μπορεί να φτάσει και τα 24 ευρώ το κιλό!

Σύμφωνα με τις επιστημονικές αναφορές ζει συνήθως κοπαδιαστά από τα 2 μέτρα μέχρι τα 40, τρέφεται με άλγη και το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 30 εκατοστά. Το στομάχι του βρίσκεται δεξιά και αριστερά στη μέση, γι’ αυτό και είναι έτσι χοντρός σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ψάρια που η κοιλιά είναι από κάτω.

Ο Γερμανός ή αγριόσαλπα ήταν ένα σπάνιο ψάρι, που αφθονούσε στο ΝΑ Αιγαίο – Ρόδο. Θεωρείται Λεσεψιανός μετανάστης (πέρασε από την Ερυθρά θάλασσα μέσω του καναλιού του Σουέζ), ένα από τα 28 είδη του γένους και ονομάστηκε γερμανός επειδή η παρουσία του στα παράλια εντοπίστηκε κατά την περίοδο της Κατοχής.

Άλλοι αναφέρουν ότι ονομάστηκαν έτσι λόγω του «οπλισμού» που φέρουν, δηλαδή τα αιχμηρά αγκάθια στο σώμα τους. Πώς λέμε οπλισμένος σαν αστακός, οπλισμένος λοιπόν σαν Γερμανός.

Οι πρώτοι ψαράδες τον… κακοχαρακτήρισαν καθώς τα πολλά του αγκάθια έκαναν δύσκολο το ξεψάρισμα του. Ετσι κατέληγε στη θάλασσα, χωρίς να πουληθεί κάτι που επηρέασε και τους καταναλωτές που το τοποθέτησαν στα ψάρια «β΄κατηγορίας». Την ίδια στιγμή στην Κύπρο θεωρείται «α΄ποιότητας» και μάλιστα τελευταία υπάρχουν ψαράδες στα Χανιά που τους εξάγουν στη χώρα αυτή στέλνοντας το με αεροπλάνο σε πολύ καλές τιμές.

Το Τμήμα Αλιείας Χανίων συστήνει στους ψαράδες να αλιεύουν τον «Γερμανό» και να επιδιώξουν την εξαγωγή του από τη στιγμή που έχει πολύ καλή τιμή.