Το «αίσχος» να καίγονται τα υπολείμματα των κλαδεμάτων από τις ελαιοκαλλιέργειες πρέπει να σταματήσει

Η φωτογραφία, τραβηγμένη στις 12-11-2016 13.55 στον ελαιόκαμπο της περιοχής μας, είναι αποκαλυπτική του τι συμβαίνει από το κάψιμο των υπολειμμάτων των κλαδεμάτων από τις ελαιοκαλλιέργειες και μάλιστα δίπλα από κατοικίες.

Η "Διαχείριση φυτικών υπολειμμάτων των κλαδεμάτων στην ελαιοκαλλιέργεια", ένα νέο γεωργοπεριβαλλοντικό μέτρο που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, θα επιδοτεί τους ελαιοκαλλιεργητές να μην καίνε τα κλαδιά της ελιάς μετά το κλάδεμα, αλλά να τα θρυμματίζουν με καταστροφέα και να τα εναποθέτουν στο έδαφος του ελαιώνα για τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

Το ποσό της ενίσχυσης, σύμφωνα με το σχέδιο του ΠΑΑ, που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέρχεται στα 14 ευρώ το στρέμμα για μία χρονιά και απαιτεί πενταετή δέσμευση του παραγωγού.