Οι μειώσεις θα πλήξουν έως το 30% των συνταξιούχων

Οι προβλεπόμενες περικοπές των συντάξεων από τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όταν δηλαδή θα εκδοθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας Αναστάσιο Πετρόπουλο, «θα αγγίξουν το πολύ έως και το 30% των συνταξιούχων». Με δήλωσή του στη «Ν» ο κ. Πετρόπουλος τονίζει πως «μπορούμε να τις αποφύγουμε και να μην υπάρχουν στο επίπεδο που διαμορφώνονται με βάση τις διατάξεις αυτές (σ.σ.: ν. 4387/16). Νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να περιορίσουμε αυτές τις συνέπειες εκεί που παρουσιάζεται πιθανότητα μείωσης συνταξιοδοτικών αποδοχών».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης «οι αγρότες δεν έχουν επανυπολογισμό των συντάξεών τους και ένα μεγάλο ποσοστό, το οποίο μπορεί να υπερβαίνει το 25%-30%, δεν θα έχει καμία μείωση των αποδοχών του. Ένα ποσοστό από τους υπόλοιπους συνταξιούχους θα δει και αύξηση των συνταξιοδοτικών παροχών τους». Όμως, όπως τόνισε στη δήλωσή του, «το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί με το πέρας της επόμενης περιόδου. Έχουμε επτά μήνες μπροστά για να αποτυπωθούν οι συντάξεις με τα ενημερωτικά που θα εκδοθούν τον προσεχή Δεκέμβριο».

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πετρόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις και κάτω από τα 1.000 ευρώ. Έτσι, λοιπόν, στον βασικό σχεδιασμό του υπουργείου ο στόχος είναι να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι απώλειες στους χαμηλοσυνταξιούχους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, βασικός στόχος είναι να αποφευχθεί η μείωση συντάξεων μέχρι 700 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη μέση σημερινή σύνταξη του ΙΚΑ. Όμως, αυτός ο κεντρικός στόχος δεν αποκλείει, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη μείωση ακόμη και κατώτατων συντάξεων σε άλλα Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, στα οποία προκύπτουν μικρές προσωπικές διαφορές από τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «η μείωση 18% στις συντάξεις εμπεριέχει και τα επιδόματα, δεν υπάρχει πρόσθετη περικοπή επιδομάτων, οι μειώσεις στις συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν το 18%».

Πηγή: naftemporiki.gr