Με ρυθμούς χελώνας υποβάλλονται οι φετινές φορολογικές δηλώσεις

Με μεγάλη καθυστέρηση η οποία αναμένεται να ταλαιπωρήσει περισσότερους από 1,5 εκατ. φορολογούμενους στην καρδιά του καλοκαιριού, υποβάλλονται φέτος οι δηλώσεις φορολογίας φυσικών προσώπων.

Μέχρι χθες το πρωί οι δηλώσεις που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά στο σύστημα Taxisnet δεν ξεπερνούσαν το 15% του συνόλου αυτών που αναμένεται να υποβληθούν φέτος παρά το γεγονός ότι απομένουν πλέον μόλις 38 ημέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.

Η καθυστέρηση στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων οφείλεται κυρίως στα ακόλουθα αίτια:

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή και την εκκαθάριση των δηλώσεων άρχισε κα λειτουργεί φέτος στις 19 Απριλίου, δηλαδή 13 μέρες αργότερα σε σχέση με πέρυσι.

Το σύστημα Taxisnet ορισμένες μέρες παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία του και δεν δέχεται αμέσως τα στοιχεία που δηλώνονται αλλά υποχρεώνει τους λογιστές ή τους ίδιους τους φορολογούμενους που επιχειρούν να υποβάλουν τις δηλώσεις να ξανασυμπληρώσουν τα απαιτούμενα πεδία και τους απαιτούμενους κωδικούς και να τα ξαναυποβάλουν χάνοντας σημαντικό χρόνο.

Παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτρονική συμπλήρωση των δηλώσεων από όσους φορολογούμενους πρέπει να δηλώσουν ότι «φιλοξενούν» ενήλικα προστατευόμενα τέκνα τους ή άλλα ενήλικα άτομα στις κατοικίες τους καθώς και όσους πρέπει να δηλώσουν ότι «φιλοξενούνται».

Πάντως ενδεικτικό στοιχείο του πόσο καθυστερεί φέτος η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι το γεγονός ότι ενώ έχουν περάσει ήδη 35 ημέρες από τότε που άρχισε να λειτουργεί στο σύστημα Taxisnet η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποδοχή των δηλώσεων και απομένουν πλέον μόλις 38 μέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν αποσταλεί δεν ξεπερνούσε μέχρι και χθες το πρωί το εκατομμύριο όταν το σύνολο αυτών που πρέπει να κατατεθούν υπερβαίνει τα 6,3 εκατομμύρια.

Κάθε μέρα υποβάλλονται κατά μέσο όρο μόλις 26.952 δηλώσεις, ρυθμός πάρα πολύ χαμηλός και μέχρι τις 30 Ιουνίου πρέπει να υποβληθούν 5,3 εκατ. δηλώσεις, δηλαδή καθημερινά θα πρέπει να υποβάλλονται περίπου 140.000 φορολογικές δηλώσεις.

Ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, όπως γίνεται κάθε χρόνο καθώς υπολογίζεται πως περίπου 1,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα προλάβουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους πριν από τις 30 Ιουνίου.

Πηγή: enikos.gr