Υπέρ και κατά του «Βόρεια Μακεδονία»

Σε συμφωνία για το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» κατέληξαν ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Ζόραν Ζάεφ, όπως ανακοίνωσαν σε διάγγελμά τους προς τους λαούς των δύο χωρών.

Ο κ. Τσίπρας, μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Κατά τον διάλογο που είχαν, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «καλή συμφωνία» και για μια «διπλωματική νίκη», ενώ προανήγγειλε τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης της Βουλής για την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας.

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, η συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα.

«Πλέον η ευθύνη εναπόκειται στην ΠΓΔΜ, να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε» διαμήνυσε, από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος. 

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε «κακή» τη συμφωνία και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να μην την υπογράψει.  «Αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση» έσπευσε να προσθέσει.

Υιοθετώντας μια πιο μετριοπαθή στάση, το Κίνημα Αλλαγής επιφυλάχθηκε να αξιολογήσει το επίσημο σχέδιο συμφωνίας, προκειμένου να διαπιστώσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, ενώ επανέλαβε ότι «είναι υπέρ της λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εξήγησε ότι με τη συμφωνία δίνεται «πράσινο φως» στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση της περιοχής, ενώ εστίασε και στην παραμονή των αλυτρωτικών «σπερμάτων», επικαλούμενος τα περί «Μακεδόνα πολίτη» και «μακεδονικής γλώσσας».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων,Βασίλης Λεβέντης, επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος για την μη παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει τη συμφωνία.

Νωρίς, το πρωί, ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν πρόκειται να εγκρίνουν μια λύση, η οποία περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Πηγή: naftemporiki.gr